Калифорния обяви план за 50% чиста енергия

Калифорния планира да добива половината от своята електроенергия от възобновяеми енергийни източници не по-късно от 2030 г.

Това е целта на губернатора Джери Браун, който ще използва безпрецедентния си четвърти мандат, за да въведе някои от най-амбициозните политики за чиста енергия на планетата, съобщи GreenTech.bg.

Във встъпителната си реч Браун обеща действия за стимулиране на инвестициите във възобновяема енергия, удвояване на енергийната ефективност на съществуващите сгради, ограничаване на употребата на горива за пътния транспорт с до 50 на сто и въвеждане на по-чисти горива за отопление.

„Предвиждам широк спектър от инициативи: повече разпределени мощности, увеличаване на соларните покриви, микромрежи, пазар на енергийния дисбаланс, акумулаторни системи за съхранение, пълно интегриране на информационните технологии и електроразпределението, милиони електрически и нисковъглеродни превозни средства”, зяави Браун.

По неговите думи, постигането на новите цели ще изискват „широкомащабна мисъл и въображение, съчетани с прагматична предпазливост”. Те са в унисон с досегашните цели, а именно – намаляване на емисиите до нивата от 1990 г. в срок до 2020 г. и дял от една трета на възобновяемите енергийни източници в общия енергиен микс пак в същия срок.

Стратегията на Джери Браун обещава допълнително да укрепи позицията на Калифорния като един от водещите региони на чистите технологии в света. Очаква се това да даде стимул за развитие на множество стартиращи технологични фирми и инвеститори, каквито започнаха да се роят около Силициевата долина през последните години.

Коментар