Ефектът от смартфоните е удивителен

Услуги и продукти, които до съвсем скоро изглеждаха невъобразими, сега са лесни за възприемане, казва Майкъл Бьорн

Услуги и продукти, които до съвсем скоро изглеждаха невъобразими, сега са лесни за възприемане, казва Майкъл Бьорн

Общият ефект от това, че смартфоните са неразделна част от обществото, е удивителен, заяви Майкъл Бьорн, ръководител изследвания в Ericsson ConsumerLab, представяйки 10-те потребителски тенденции за 2015 г.

„Като потребители, ние изпробваме нови приложения и запазваме тези, които смятаме, че подобряват, обогатяват и дори удължават живота ни. Всичко това се случва с такива скоростни темпове, че дори не забелязваме как отношенията помежду ни и поведението ни се променят по-бързо от всякога”, казва Бьорн.

По неговите думи, услуги и продукти, които до съвсем скоро изглеждаха невъобразими, сега са лесни за възприемане и все по-бързо достигат до масовия пазар. „Остават само пет години до 2020 г. и бъдещето наистина изглежда по-близо от всякога”, допълва той.

Резултатите от доклада „10 горещи потребителските тенденции за 2015 г. и след това” идват от глобалната изследователска програма на Ericsson ConsumerLab, като тази година на фокус са собствениците на смартфони на възраст от 15 до 69 г. Ето и 10-те тенденции:

Стрийминг бъдеще. Моделите за използване на медиите се глобализират. Зрителите се преориентират към по-лесните за използване услуги, които позволяват достъп до видео съдържание от различни платформи. 2015 г. ще бъде историческа, тъй като на седмична база повече хора ще гледат онлайн видео, отколкото телевизионни предавания.

Полезни домове. Потребителите показват голям интерес към сензори за дома, които ги предупреждават за проблеми с тока и водата, или когато членовете на семейството им се връщат или излизат.

Директно споделяне. Нови начини за комуникация ще предлагат все повече възможности за връзка с приятелите и семейството. Много от собствениците на смартфони биха искали да използват преносимо устройство, за да общуват с други хора директно, и смятат, че това ще се наложи като основна тенденция до 2020 г.

Смарт граждани. Идеята за интелигентни градове е интригуваща, но голяма част от тази „интелигентност” в действителност възниква като страничен ефект от промяната в ежедневното поведение на гражданите. Бидейки все по-информирани, благодарение на интернет, хората започват да взимат по-добри решения. Потребителите смятат, че карти за трафика, приложения за изчисляване на консумираната енергия, за проверка на качеството на водата в реално време и други ще бъдат основна тенденция до 2020 г.

Икономика на споделянето. Тъй като интернет ни дава възможност за ефективно споделяне на информация с безпрецедентна лекота, потенциалът на идеята за икономика на споделянето е огромен. Половината собственици на смартфони са отворени към идеята да отдават под наем свободните си стаи, личните домакински уреди и екипировката за свободното време, тъй като това е удобно и спестява пари.

Електронен портфейл. 48% от собствениците на смартфони биха предпочели да използват телефона си, за да плащат за стоки и услуги. 80 на сто смятат, че смартфонът ще замести портфейла изцяло до 2020 г.

Моята информация. Въпреки че споделянето на информация е нещо положително, когато носи полза, собствениците на смартфони не виждат смисъл от това да правят всичките си действия публични. 47% от тях биха искали да плащат по електронен път без автоматичен трансфер на лични данни. 56% от собствениците на смартфони желаят цялата интернет комуникация да бъде криптирана.

По-дълъг живот. Собствениците на смартфони вярват, че различни видове услуги, базирани на облака, им дават възможност да водят по-здравословен и по-дълъг живот. Приложения за джогинг, за измерване на пулса или количествата на консумираната храна помагат за удължаване на живота ни до две години при прилагане.

Домашни роботи. Потребителите приветстват идеята за домашни роботи, които могат да им помагат в ежедневните задължения. 64% вярват, че това ще бъде стандарт в домакинствата до 2020 г.

Децата свързват всичко. Децата ще продължат да определят търсенето на интернет, където светът е свързан, както екраните на техните устройства. 46% от собствениците на смартфони казват, че децата ще очакват всички обекти да бъдат свързани, когато пораснат.

Коментар