Торент тракер контраатакува в съда

Ръководството на популярния торент тракер Pirate Bay даде на съд Международната федерация на звукозаписната индустрия IFPI, съобщава theregister.com.
Този ход е отговор на тракера срещу съдебното искане на IFPI от февруари тази година да бъде закрит достъпът до Pirate Bay от територията на Дания. Федерацията обвини сайта, че способства пиратството и нарушава авторски права.
В резултат на искането, съдът разпореди на доставчика Tele2 да блокира достъпа до торент тракера. Администраторите на сайта обаче не са съгласни със съдебното решение и смятат блокирането на достъпа за незаконно.
Pirate Bay възнамерява да поиска възмездяване за претърпените загуби от IFPI и Tele2. От интернет доставчика коментират, че те единствено са изпълнили нареждането на съда и нямат отношение по спора. Изхождайки от тази позиция, Tele 2 не смята да плаща каквото и да е на Pirate Bay.
Ако евентуално бъде възмезден за загубите от IFPI, торент тракерът ще вложи получените пари във фонд, който ще подпомага начинаещи детски артисти.
Два милиона души посещават дневно Pirate Bay. Торент тракерът, създаден през 2003 година от група противници на копирайта, издържа своята дейност и печели от реклама.

Коментар