Жените “изпяват” пароли срещу шоколад

Представителките на нежния пол са много по-склонни да “снесат” паролите за компютъра си на напълно непознати, отколкото мъжете, показват резултатите от проучване, направено сред 576 офис-служители в централен Лондон.

Делът на дамите, готови лесно да предадат данни по сигурността си на непознати претенденти за пазарни анализатори, е 45 на сто, спрямо едва 10% от мъжете в проучването, данни от което изнася theregister.co.uk.

Изследването всъщност е част от социален експеримент, целящ повишаване на познанията за информационната сигурност преди наближаващата европейска конференция Infosec Europe 2008 – най-голямото събитие в тази сфера на Стария континент, което ще се проведе от 22 до 24 април в Лондон.

Всяка година през последната петилетка Infosec организира проучвания, като използва екип от подстрекатели, които изкопчват логин данни в замяна на безплатни писалки или шоколади като награда.

Правят се минимални опити по доказване на идентичността на паролите, така че не е ясно каква част от жените са предали истинските си данни срещу блокче шоколад или са дали само безполезна и невалидна информация.

Резултатите от тазгодишното проучване са чувствително по-добри от тези в миналогодишната анкета. През 2007 г., 64 на сто от хората са били готови да си “изпеят” паролите срещу какаовото изкушение, докато през 2008 г. този дял се е понижил с 21% до 43%.

И така, може да се каже, че потребителите стават все по-запознати с рисковете за информационната сигурност и стават по-съвестни спрямо защитата на такива данни. А като се отчете и фактът, че половината от отговорилите 576 анкетирани са заявили, че използват едни и същи пароли на домашния и на служебния си компютър, по-вероятно е да станали по-съзнателни.

Мнимите изследователи са искали също и информация за имената и телефонните номера на анкетираните, уж за да могат да ги впишат за участие в томбола с награда пътуване до Париж. С този стимул цели 60 на сто от мъжете и 62% от жените, анкетирани н проучването, са предоставили исканите данни. Почти същият дял – 61%, с лекота са казали рождените си дати.

Коментар