Microsoft иска да направи Spartan топ браузър

Microsoft ще предложи браузър с напълно нов дизайн и с редица уникални възможности

Microsoft ще предложи браузър с напълно нов дизайн и с редица уникални възможности

Microsoft работи усилено по новия си проект – браузъра Spartan, за който се предполага, че ще излезе заедно с операционната система Windows 10. Очаква се Spartan да предложи възможности, които ще го отличат от конкурентните продукти.

Сред новите функции, за които съобщава The Verge, е възможността за водене на бележки директно на страницата, интеграцията на гласовия асистент Cortana и обединението на табове.

Spartan ще има нов дизайн, различен от този на Internet Explorer. Това ще позволи на потребителите, които работят в браузъра, да си водят бележки и анотации върху разглежданите уеб страници. Всички промени ще се синхронизират автоматично с облачното хранилище OneDrive, като се предвижда и възможност за споделяне на промените с колеги и приятели.

Втората важна особеност на Spartan е интеграцията на гласовия помощник Cortana, който работи аналогично на своите „събратя” от Windows Phone. С помощта на Cortana потребителите ще получават информация за полети, ще проследят пратки и ще резервират хотели. Очевидно, Microsoft планира да замени търсачката Bing, която е вградена в Internet Explorer, с Cortana.

Третата отличителна функция на Spartan е възможността за групиране на табове. Чрез нея потребителите ще могат да се ориентират по-лесно в множеството отворени страници в браузъра. Първоначално Microsoft възнамеряваше да въведе в Spartan поддръжка на персонализирани теми, но впоследствие се отказа от тази идея.

Spartan се разработва както за десктоп платформи, така и за мобилни операционни системи, като двете версии ще имат сходен дизайн. Очаква се Microsoft да изнесе подробна информация за новия си браузър на 21 януари, когато ще представи и предварителна потребителска версия на Windows 10.

Коментари по темата: „Microsoft иска да направи Spartan топ браузър”

добавете коментар...

  1. Mozo

    Програмист да твърди, че няма по-добро от Win 8 е мега нелепо. А и показва какъв програмист е.

  2. Емко

    Драго, каква според теб трябва да е една OS, за да е “за програмисти”? Програмистът пише софтуер за такава среда, на каквато трябва да бъде изпълняван софтуерът, който работодателят или клиентът му е поръчал. Програмист съм, работя на Win 8, разработвам софтуер за .NET. За моята работа по-добро от Win 8.1 няма.

  3. Драгомир

    Някакъв да ми се пише за “програмист” и да твърди че Windows 8 му харесва – заблудено “животно”, или просто има голямо самочувствие за способностите си.

    Windows 8 е хубава OS, но тя изобщо не е за програмисти. Това е OS която е специално фокусирана върху масовия потребител. От Windows 95 насам MS върви в тази посока, но чак при Windows 8 се реши да направи една голяма крачка в тази насока, изоставяйки напълно програмистките нюанси в Windows.

    Естествено, тъй като “простосмъртните” хора очакват мнение първо от специалисти (при компютрите – програмисти), то затова се създаде такъв (незаслужен) силно негативен рейтинг на Windows 8.

  4. XxX

    Microsoft може да искат да го направят топ браузър, но докато има Google (която е топ компания, пряк конкурент на MS в много сфери, и лидер в Интернет-базираните услуги) това трудно ще се случи. Именно появата на Chrome/Chromium раздвижи сериозно монопола на Microsoft сред браузърите. Преди това Firefox беше относително слаба работа (малък дял) – дойде Chrome/Chromium и нещата в браузър нещата взеха да мърдат по-сериозно. Преди години IE имаше почти монопол, сега е на около 50%.

  5. Saevar

    Програмист +1 , напълно съм съгласен с колегата а сега Windows 10 изглежда много добре оправиха UI, ползвам тоест тествам бета версията на W10 от месец и нещо и мога да кажа че всичко изглежда много добре както UI така и скоростта.

  6. Анон

    Още една функция ще е вградено следене и пряка връзка с Агенцията за национална сигурност…

  7. калисто

    Neka ima konkurenciq,nqma nishto losho v tova. Kolkoto poveche browseri ima tolkova po-dobre.

  8. Програмист

    Windows 8 си е много добър като операционна система. Просто от MS направиха някакви глупости по UI-а с Metro тъпотиите и за това хората не го харесват. Иначе като ОС без съмнение е доста добро и стъпка на пред.
    А за тези дето още споменават WinXP – те си нямат понятие от софтуер!
    Разбирам да сравняват с Linux, ама да продължават да говорят за отживелици и несериозно.

  9. Tanton

    Spartan…

    Обърка ли са най-важното – името.

  10. dumb user

    Кое му беше доброто на XP? Това, че се задържа повече време от другите ли?

  11. Anonymous

    Още глупости докога ли Microsoft ще се излагат незнам след XP само глупости пускат и правят само една Windows 7 беше добре и нея ще затрият скоро си мисля.

Коментар