Samsung готов да плати $7,5 млрд. за BlackBerry

BlackBerry е апетитна хапка за по-големите играчи, заради позициите в корпоративния сектор и патентите, които притежава

BlackBerry е апетитна хапка за по-големите играчи, заради позициите в корпоративния сектор и патентите, които притежава (снимка: EPA)

Samsung е изкушен от възможността да придобие канадския производител на смартфони BlackBerry. Преговори между ръководствата на двете компании за евентуална сделка са проведени миналата седмица, предаде Ройтерс.

Твърди се, че Samsung предлага от $13,35 до $15,49 за всяка акция на BlackBerry, което е с 38-60% над пазарната им стойност. Общата сума на сделката при тези параметри би могла да достигне $7,5 млрд.

За момента BlackBerry отрича да са водени преговори за продажбата й. Но дим без огън няма. Не за първи път излизат информации за възможна продажба на канадската компания.

Сред най-често спряганите купувачи на BlackBerry бе китайският ИТ гигант Lenovo, който неотдавна придоби Motorola Mobility от Google. Но от съображения за сигурност BlackBerry – която обслужва корпоративни и военни клиенти – отхвърля подобна възможност.

Покупката на BlackBerry е интересна за Samsung най-вече заради обширното патентно портфолио на канадския производител. BlackBerry притежава близо 44 хиляди патента за различни технологии, свързани с технологии за предаване на данни и мобилни устройства. Придобиването им може да помогне на Samsung в патентните борби с Apple.

Същевременно, акциите на BlackBerry поскъпнаха с 30% след новината за преговори със Samsung. В последните години компанията отстъпи позиции на пазара за смартфони най-вече поради натиска от страна на Apple и нейния iPhone, който измества BlackBerry в корпоративния сектор.

Коментар