Ще изграждаме система за ранно реагиране на киберпрестъпления

„Тази инициатива няма аналог в нашата страна”, заяви Албена Спасова, председател на УС на Международната академия за обучение по киберразследвания

„Тази инициатива няма аналог в нашата страна”, заяви Албена Спасова, председател на УС на Международната академия за обучение по киберразследвания

През настоящата година ще започне активната работа по изграждане на система за ранно реагиране на киберпрестъпления, обявиха днес представители на Международната академия за обучение по киберразследвания (МАОКР) на пресконференция в София.

МАОКР приключи двугодишен проект „Български киберцентър по компетентност за обучение и изследвания” (B2Centre), финансиран по програма „Предотвратяване и борба с престъпността” на Европейската комисия. B2Centre ще оперира като част от европейската мрежа от центрове по компетентност за обучение и изследвания 2Centre.

Правоохранителните органи, държавната администрация и бизнесът вече имат достъп до сертифицирано обучение по информационна сигурност и разследване на компютърни престъпления. В рамките на проекта е създадена мрежа от публично-частни партньорства, в които участват експерти от различни области.

Проучване сред 79 организации показва, че е необходимо да се повиши информираността и квалификацията на служителите в областта на киберсигурността и да се изгради ефективно партньорство между публичния и частния сектор за противодействие на киберзаплахи. В резултат на това са разработени концепция и стратегия за създаване на система за ранно реагиране на киберпрестъпления.

„Тази инициатива няма аналог в нашата страна и ще даде възможност за изграждане на функционираща система за ранно предупреждение и реагиране при атаки”, обясни Албена Спасова, председател на УС на Международната академия за обучение по киберразследвания. Специално внимание ще бъде отделено на най-активните интернет потребители, а именно – младежите, допълни тя.

В рамките на проекта за първи път у нас се проведоха обучения по „компютърна криминалистика”, вкл. за напреднали, по методиката и с участието на лектори от най-реномираната образователна институция в областта – Центъра по киберсигурност и разследване на киберпрестъпления към Университетския колеж в Дъблин.

Очаква се B2Centre да наложи ефективен регионален модел за взаимодействие на правоохранителните органи, бизнеса, академичните структури и неправителствените организации за противодействие и превенция на киберпрестъпленията.

Мрежата 2Centre е създадена през 2010 г. по програма „Предотвратяване и борба с престъпността” на Европейската комисия, като основното й звено се намира в Ирландия. Национални центрове функционират в Белгия, Франция, Великобритания и Испания. Освен в България предстоят да бъдат изградени подобни центрове в Естония, Гърция и Румъния.

Коментари по темата: „Ще изграждаме система за ранно реагиране на киберпрестъпления”

добавете коментар...

  1. :)))))

    Пак с глупост …

  2. Иван

    Гледах имаше презентации на момичета експертки, които много говореха като на седянка клю клю какви вируси и заплахи били самите торент и ботнет мрежи.

    Торент клиента бил вирус и цялата технология била злодейска и трябвало да се забрани и унищожи според момите експертки. Та и още много технологически “бисери” имаше.

  3. :)

    Мдаааам , едни пари пак се раздават ….

  4. Анон

    Малка Агенция за национална сигурност (NSA) ще изграждат явно. Ще минава интернет трафикът на България през нея и ще се следи и подслушва с официална цел да се прихванат “потенциални престъпления” и “потенциални терористи”. А всъщност искат да следят мрежата локално и да ни контролират.

  5. nas

    На това му казвам евала 🙂
    Сега да ми кажат как ще реагират срещу BIAWAKGOV3RM3NT и
    Eitaro Attacker които газят сървърите безкомпромисно :))) и почти незабелязано от администраторите

Коментар