Обучиха 169 специалисти по кибер разследвания

169 представители на правораздавателната и правоохранителната система от цялата страна бяха обучени по време на първото ниво от програмата на Международната академия за обучение по кибер разследвания (МАОКР) – „Противодействие на високотехнологичните престъпления и новите форми на организирана престъпност”. От тях 82 са прокурори и следователи, 58 – съдии, 28  – от ГДБОП и ТЗБОП и един системен администратор, съобщиха от МАОКР.

В програмата за обучение бяха включени най-разпространените кибер престъпни схеми – финансови измами, престъпления в областта на интелектуалната собственост, детска порнография и т.н., нормативните актове, касаещи кибер престъпленията, основните насоки при разследване на такъв тип нарушения на закона, както и базисни знания за компютърните мрежи, видовете зловреден код и т.н.

Дори традиционните престъпления вече се извършват чрез употребата на информационни и комуникационни технологии, коментира Албена Спасова, председател на управителния съвет на МАОКР. Това прави належащо обучението на съдии, прокурори и полицейски служители как да се разследват кибер престъпления.

Програмата е финансирана от Фондация „Америка за България”. Проектът стартира през март 2010 и предстои да приключи през юни 2011. Лекторите, повечето от които и съучредители на академията, са водещи специалисти в областта на информационната сигурност и борбата с кибер престъпленията. Албена Спасова, например, е преподавател по информационна сигурност и европейско право, бивш директор на правното подразделение на eBay.

МАОКР предвижда още две нива на обучение. За участие във второто ниво ще бъдат селектирани най-добре представилите се на теста от първото ниво участници. По време на обучението ще бъдат разгледани различни казуси и ще бъде демонстрирано как се извършва проникване в информационна система. Отличилите се участници ще бъдат поканени за третото ниво на обучение.

„Желанието ни е академията да не прекрати дейността си с приключването на проекта, а да продължи работа и да се превърне в регионален експертен център за обучение в областта на кибер сигурността. Искаме да разширим обученията и към бизнеса и другите държавни институции, защото създаването на публично-частните партньорства е ключово при борбата с компютърните престъпления”, допълни Албена Спасова.

Коментар