IBM обяви най-мощния мейнфрейм z13

z13 използва технологии и разработки, защитени с над 500 нови патента (снимка: IBM)

z13 използва технологии и разработки, защитени с над 500 нови патента (снимка: IBM)

IBM обяви най-мощния и сигурен мейнфрейм в цялата досегашна история на големите машини. Моделът z13 е резултат от 5 години работа на инженерния екип и инвестиции в размер на 1 млрд. долара.

z13 използва технологии и разработки, защитени с над 500 нови патента. Системата може да извършва изчислителни, кодиращи и анализиращи операции в реално време, както и да се мащабира в реално време. Това е първият комплекс с възможности за кодиране в реално време на всички транзакции с използване на мобилни устройства.

Новият мейнфрейм разчита на най-бързия процесор в света, който превъзхожда два пъти по производителност съвременните сървърни чипове. Машината има с 300% повече памет, а пропускателната й способност е със 100% по-голяма, твърди IBM. В допълнение, z13 прилага векторен анализ за ускоряване на мобилните транзакции.

Компютърът стъпва на осемядрен 22-нанометров процесор с тактова честота 5 GHz. В системата могат да се монтират до 141 процесора и до 10 терабайта памет. Предвидена е поддръжка на Hadoop за анализ на неструктурирани данни.

Според IBM, новият мейнфрейм z13 е идеалната облачна платформа, която може да поеме до 8000 виртуални сървъра. Твърди се също така, че общата цена на притежание на z13 за тригодишен период е с 32% по-малка, в сравнение с облак на база x86 сървъри и с 60% по-малка от тази на публичен облак.

Коментари по темата: „IBM обяви най-мощния мейнфрейм z13”

добавете коментар...

  1. :)

    Ако имаха и добър съпорт в България, в дейта центъра ни нямаше 99% от нещата да са от HP 🙁

Коментар