$300 млрд. за нови смартфони тази година

Смартфонът е най-често сменяният продукт на потребителската електроника

Смартфонът е най-често сменяният продукт на потребителската електроника, сочи анализ на консултантската компания Deloitte

Тази година в света ще бъдат продадени 1,4 млрд. смартфона, прогнозира консултантската компания Deloitte.

Около 1 милиард устройства ще отидат при потребители, които вече притежават смартфон – те ще похарчат 300 млрд. долара за новите си покупки. Броят на смартфоните, купувани като замяна на остарелите, е несравним с нито една друга категория устройства от пазара на потребителска електроника, се казва в изследването.

През 2015 г. продажбите на смартфони ще превишат по брой и приходи продажбите на персонални компютри, телевизори, таблети и геймърски конзоли, взети заедно.

Настоящата година ще се яви повратна точка в услугите за плащания на стоки в магазините чрез смартфони. Към края на 2015 г. около 5% от общо 600-650 милиона устройства с безжична технология NFC ще се използват за покупки в магазините почти два пъти в месеца. За сравнение, в средата на 2014 г. този показател беше 0,5% от 450-500 млн. смартфона с NFC.

Deloitte прогнозира също, че броят на домакинствата в света с широколентов достъп до интернет ще нарасне с 2% до 715 млн. тази година.

Коментари по темата: „$300 млрд. за нови смартфони тази година”

добавете коментар...

  1. Станислав

    И после се борим с глобалното затопляне 😀

  2. Йордан

    Добре че е криза и хората нямат кой знае колко много пари за харчене. Че в противен случай като почнем да си купуваме по 2 пъти годишно нов телефон, за 10 години ще ни трябват сметища с големината на Русия, за да има къде да ги изхвърляме старите джиджавки.

Коментар