Хакерска инвазия срещу MS Outlook в Китай

В последно време атаките срещу външни интернет услуги в Китай зачестиха

В последно време атаките срещу външни интернет услуги в Китай зачестиха

Пощенската услуга Microsoft Outlook е подложена на много сериозна хакерска атака в Китай. Местните потребители на РС и мобилни устройства с имейл клиента на Microsoft се натъкват на съобщения за грешка при опит да получат или изпратят писма.

В частност, приложението предупреждава, че не може да провери истинността на пощенския сървър. Ако потребителят игнорира това предупреждение, хакерите получават достъп до неговите писма, контакти и пароли, съобщиха от компанията за сигурност GreatFire.

Атаката, с продължителност около едно денонощие, е от типа „човек по средата” (man in the middle). При подобни инвазии, хакерите незабележимо се вклиняват в линията за връзка между изходния и крайния пункт и получават възможност да прихванат данните.

GreatFire смята, че атаката е извършена от Китайската служба по киберпространство (Cyberspace Administration of China), която отговаря за интернет цензурата в страната. „Ако предположението ни е вярно, атаката свидетелства за стремежа на китайското правителство да получи достъп до методите за обмен на информация в канали, които не може да контролира лесно”, се казва в доклада на компанията.

GreatFire припомня, че киберслужбата и по-рано е засичана да провежда атаки от типа „човек по средата”. Експертите препоръчват на потребителите да не заобикалят идентификацията, когато възникнат грешки при проверка на сертификата, за да не станат жертви на подобни атаки.

В последно време атаките срещу външни интернет услуги в Китай зачестиха. Страната разполага с едни от най-строгите в светна филтри на съдържание, известни като Great Firewall. Според публикация в Ройтерс, тези средства помагат на властите в Китай да запазят действащия политически режим.

Коментар