Учени от САЩ създадоха лазер шедьовър

Миниатюрният лазер, наречен „мазер”, претендира за най-малкия в света (снимка: Jason Petta)

Миниатюрният лазер, наречен „мазер”, претендира за най-малкия в света (снимка: Jason Petta)

Американски учени постигнаха изключителен напредък в лазерните технологии. Новото изобретение на изследователи от Принстънския университет може да се окачестви като истински шедьовър.

Миниатюрният лазер, наречен „мазер”, претендира за най-малкия в света – размерите са му колкото на оризово зърно. Още по-фрапантното е, че лазерът се захранва от единични електрони.

Учените говорят за тунели от „изкуствени атоми” (квантови точки), през които се движат електроните, и фундаментално взаимодействие между електроните и светлината, при което се генерира фокусирана микровълнова енергия, става ясно от публикация в techtimes.com.

Лазерът-шедьовър консумира само една милиардна част от електричеството, използвано от сешоара, например. По думите на д-р Джейсън Пета, професор по физика в университета и ръководител на проекта, този лазер е най-компактният в цялата история на научните разработки.

Учените са решили да създадат подобно устройство, изучавайки квантовите точки и методите за тяхното приложение. Те са използвали квантови точки на свръхпроводник от тип II – в частност, химичния елемент ниобий. Връзката между точките е реализирана чрез специални нанопроводници.

Проф. Джейсън Пета и неговият екип вярват, че са направили следващата стъпка към създаване на квантови компютри, които използват полупроводникови материали.

Коментари по темата: „Учени от САЩ създадоха лазер шедьовър”

добавете коментар...

  1. Blah

    Мазер се нарича, ако излъчва кохерентен, монохроматичен сноп от микровълни. При лазера излъчваните вълни са с много по-голяма честота.

  2. Anonymous

    … Миниатюрният лазер, наречен „мазер”…

    Малко компетентност не е излишна – касае се за абсолютно различни устройства, макар и работещи на сходен принцип.

Коментар