Нов шанс за момичетата с интерес към технологиите

Eдва 15% от стартъпите в България са основани от момичета, сочи статистиката

Eдва 15% от стартъпите у нас са основани от момичета. Entrepregirl цели да постигне баланс в предприемаческата среда

Mомичета с интерес към предприемачеството, технологиите и иновациите имат шанс за стартират своя компания чрез конкурса Entrepregirl. Участничките, на възраст от 16 до 25 години, могат да се включат в надпреварата със свои проекти в периода 21 януари – 13 март 2015 г.

Конкурсът е лична инициатива на Саша Безуханова, основател на Български център на жените в технологиите (BCWT), и е вдъхновен от наградата Digital Woman of Europe, която тя получи през 2013 г. от Нели Крус, вицепрезидент на Европейската комисия и еврокомисар по дигиталната политика.

Посланието на Саша Безуханова към участничките в конкурса е да мечтаят смело, защото „мечтите нямат пол”

Посланието на Саша Безуханова към участничките в конкурса е да мечтаят смело, защото „мечтите нямат пол”

„Статистиката сочи, че едва 15% от стартъпите в България са основани от момичета. Entrepregirl е опит да се постигне баланс в предприемаческата среда. Конкурсът е и част от усилията ми да бъдат преодолени стереотипите за това, кое е „мъжка” и кое „женска” сфера на образование или професия”, каза Саша Безуханова.

Да бъдат окуражени момичетата да се развиват в сектора на информационните и комуникационни технологии е от огромно значение за справяне с недостига на ИТ специалисти в България и Европа и за повишаване конкурентоспособността на страната ни, допълни Безуханова. Нейното послание към участничките е да мечтаят смело, защото „мечтите нямат пол”.

Проектите на момичетата ще бъдат оценявани от самата Саша Безуханова и екип от професионалисти с опит в предприемачеството – Надежда Дерменджиева (BCWT), Вера Петканчин (Junior Achievement), Радостина Бойчева (ABLE), Мирослав Джоканов (VMWare), Антон Ценов (Start It Smart) и Славка Станкова (Chaos Group).

В края на март жури ще обяви носителката на наградата Entrepregirl, която включва стипендия за обучение в алтернативната ЕмБиЕй (aMBA) програма на Бизнес института за предприемачи (The Business Institute), едногодишно бизнес менторство и едногодишно членство в Български център на жените в технологиите.

Коментари по темата: „Нов шанс за момичетата с интерес към технологиите”

добавете коментар...

  1. ...

    Направете “баланс” и при миньорите.

  2. Хм

    Сексизъм!

  3. Ivan

    Как така момите ще бъдат оценявани от мъже в журито? Та това си е чиста дискриминация!

Коментар