Apple взе патент за управление с поглед

Потребителите на бъдещите епълски устройства ще могат да ги управляват само с поглед

Потребителите на бъдещите епълски устройства ще могат да ги управляват само с поглед

Бъдещите устройства на Apple вероятно ще могат да се управляват с поглед. За това свидетелства нов патент на калифорнийската компания, който описва технология за управление на електронни устройства чрез движение на очите.

Потребителите на устройства, в които е вградена подобна технология, ще могат да взаимодействат чрез поглед с различните елементи на интерфейса на операционната система, била тя OS X или iOS. Положението на очите ще се определя с помощта на камери, съобщи AppleInsider.com.

Описаната технология предвижда също показване на визуални ефекти в случай, че очите на потребителя се задържат прекалено дълго върху една място на дисплея. В други ситуации елементи от интерфейса могат да изчезват напълно.

Патентът описва начин, по който потребителите на бъдещите епълски устройства ще могат напълно да се избавят от ръчното въвеждане на информация. Курсорът и други елементи от интерфейса ще могат да се управляват просто чрез поглед.

Друга цел на патента е да противодейства на т.нар. ефект на Трокслер – когато потребителят дълго време гледа в една точка, останалите елементи от интерфейса могат частично или напълно да изчезнат от полезрението му. Именно този ефект може да бъде елиминиран с технологията на Apple.

Коментари по темата: „Apple взе патент за управление с поглед”

добавете коментар...

  1. @_@

    Ей, какви умни коментаторчета! Добре, че ги разбирате патентите, че не знам как щяха да се оправяме без вас.

    “Управление с поглед” е идея и като такава не подлежи на патентоване. Конкретна реализация, техническите средства за постигане на целта, за решаване на конкретни проблеми – те са обект на патентното право.

  2. Бачо

    От поне две години го има в Samsung телефони … така, че Apple няма как да ползват подобен патент.

  3. Комбайнер

    Това го има във военните самолети от много време.
    Не знам какво ново и инновативно има.

Коментар