Ubuntu Core навлиза в „интернет на нещата”

Ubuntu Core е сигурна платформа за „умни” предмети, със собствен магазин за приложения

Ubuntu Core е сигурна платформа за „умни” устройства, със собствен магазин за приложения

Концепцията „интернет на нещата” (IoT) влиза в плановете на все повече компании от ИТ индустрията. Canonical, разработчикът на Linux дистрибуцията Ubuntu, дори пусна специална Ubuntu Core версия на своята платформа, предназначена за IoT приложения.

Новата ОС се явява „орязан” вариант на пълнофункционалната версия на Ubuntu и ще се използва в най-различни устройства, свързани към интернет, вкл. уреди, датчици и всевъзможни други джаджи от категорията IoT.

Ubuntu Core е една минималистична дистрибуция на Ubuntu, към която потребителите могат да добавят необходимите приложения, услуги и други функционалности. Предвидена е възможност приложенията да работят в „пясъчник” (SandBoxie) за по-голяма сигурност.

В последните месеци Canonical пусна няколко Core модификации на Ubuntu за различни нужди, благодарение на които разработчиците могат бързо да приспособяват системата за своите проекти. IoT версията е следваща стъпка в това направление.

„Умните машини, способни да виждат, слушат, чуват, общуват и чувстват, променят нашия свят по безпрецедентен начин”, казва основателят на Canonical и проекта Ubuntu – Марк Шатълуорт. По неговите думи, Ubuntu Core е сигурна платформа за свръхумните предмети, със собствен магазин за приложения, в който могат да се намерят най-новите програми и бързо да се инсталират на всяко устройство, с възможност за връзка към всеки облак.

Едно от първите приложения на Ubuntu Core ще бъде в системата за умен дом Ninja Sphere, информира Шатълуорт. На нейна основа може да бъде създадена отлична база от приложения, които взаимодействат с устройствата и датчиците в дома. Ubuntu Core ще намери реализация и в безпилотния квадрокоптер Erle Copter – това ще бъде първият дрон под управление на Ubuntu.

Коментари по темата: „Ubuntu Core навлиза в „интернет на нещата””

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Браво много добре е измислено все така Ubuntu и Linux да ни радват 🙂

Коментар