Клавиатура ни разпознава по почерка

Прототип на клавиатура, която може да разпознае човек по неговия стил при въвеждане на текст

Прототип на клавиатура, която може да разпознае човек по неговия стил при въвеждане на текст

Защитата с пароли е едно от слабите места в компютърните системи за сигурност, тъй като не може ефективно да предотврати неупълномощен достъп. Прилагат се и редица биометрични технологии, вкл. разпознаване на глас и сканиране на ириса, но всички те имат своите недостатъци – било то по отношение на прецизност, цена или удобство.

Една нова технология за защита обещава да бъде достатъчно ефективна, като същевременно е удобна за използване. Става въпрос за идентификация на потребителя чрез т.нар. клавиатурен почерк, който се изследва задълбочено от няколко години от специалисти в Института по технологии на Джорджия съвместно с техни колеги от Китай, съобщи TechCrunch.com.

Изследователският екип вече е създал прототип на клавиатура, която може да разпознае човек по неговия стил при въвеждане на текст. За разлика от традиционните алгоритми, които отчитат само паузите между символите и по същество се явяват чисто софтуерни решения, новата технология анализира и силата на натиск върху клавишите.

Прототипът включва нископрофилни клавиши с т.нар. електрификационно покритие, което позволява генериране на заряд от фрикционния механизъм на превключвателите на клавишите. Полученият заряд може да се използва за захранване на самата клавиатура, както и на маломощна електроника.

Така например, за да генерира енергия за зареждане на MP3 плейър, потребителят трябва да поддържа ритъм от над 100 символа в секунда. Проектът за тази иновативна клавиатура се развива с финансовата подкрепа на Министерство на енергетиката на САЩ.

Коментари по темата: „Клавиатура ни разпознава по почерка”

добавете коментар...

  1. физик

    “Грузинския институт за технологии съвместно с техни колеги от Китай, съобщи TechCrunch.com.”

    Тука превода куца – едва ли става дума за Грузия след като САЩ инвестират средства. Има щат Georgia (бълг. Джорджия) в САЩ, който съвпада по име на английски с Грузия.

    Мисълта ми е оправете превода “Грузинския институт” –> “Институт по технологии на Джорджия”

Коментар