Бизнес центърът на Лондон ще стане пример за умен град

Дузина хай-тек фирми бяха избрани в първия етап на конкурс, чиято крайна цел е да превърне Канари Уорф – елитен лондонски бизнес-квартал – в тестова площадка за създаване на смарт-град. Мястото трябва да се превърне в изпитателна зона за интелигентните технологии, способни да намалят емисиите на парникови газове и да създадат устойчив начин на живот, съобщи GreenTech.bg.

Новаторската инициатива предвижда в рамките на цялата година да бъдат избрани общо 36 фирми за чисти технологии, предимно нови и млади компании, разпределени в шест „потока”. Те ще се състезават за финансиране и за възможността да изпитат своите интелигентни технологии за „умен град” във финансовия център Канари Уорф.

Шестте направления покриват устойчиви сгради, интегриран транспорт, свързани домове, виртуално проектиране и строителство, автоматизирано управление на сградите, интегрирано управление на ресурсите. Целта е от всички кандидати да се изберат шест печеливши фирми. Всяка от тях ще получи 50 000 лири финансиране и възможността да внедри своята технология.

Говорител на инициативата заяви, че от всяка от класираните компании ще се изисква да разработи технологии, които са способни да се интегрират помежду си. Само така ще може да се създаде „пилотен проект за широкообхватен интелигентен смарт-град, който позволява на технологиите за контрол на транспорта, строителството и управлението на ресурсите да комуникират една с друга”.

12-те фирми полуфиналисти, които бяха избрани днес, са дружества за устойчиви сгради и интегрирани транспортни системи. Печелившите компании са поканени да се нанесат в специална новооткрита резиденция, където ще получат обучение и наставнически услуги от мениджъри на Канари Уорф и водещи технологични компании като Intel и Nesta.

Избраните фирми за устойчиво строителство предлагат разнообразни иновативни технологии, като например специализирана подова настилка, която произвежда ток от кинетичната енергия на ходенето на хората, соларни тъкани, ултра-леки слънчеви технологии, интелигентни системи за светодиодно осветление и неговото управление. В останалите категории пък ще се борят фирми с предложения за соларно стъкло, превръщане на отпадъците в енергия, електрически мини-коли, смарт-логистика и др.

Коментар