Пазаруваме най-много от Великобритания с карти Visa

Българските потребители на Visa са направили 458 000 покупки в чужбина в периода около Коледа и Нова година

Българските потребители на Visa са направили 458 000 покупки в чужбина по Коледа и Нова година

Българите са похарчили над 22 млн. евро в чужбина с карти Visa около Коледа и Нова година, сочи статистика от компанията. Данните сочат ръст от 16% спрямо същия период на миналата година (20 декември – 5 януари). Броят на покупките надхвърля 458 000, което е с 13% повече на годишна база.

За трета поредна година българите са насочили най-много средства към Великобритания – направени са покупки за над 7,7 млн. евро и това е най-голямата сума в сравнение с останалите държави по света.

Само за двуседмичния период около празниците притежателите на издадени от български банки карти Visa са регистрирали почти 238 000 покупки. В сравнение с предишния период, тези числа отчитат 12% ръст в общия потребителски разход на българите и 15% увеличение в броя на направените от тях покупки.

Освен във Великобритания, в края на 2014 г. и началото на 2015 г. значителна употреба на български карти Visa е регистрирана при търговци от четири други държави – САЩ, Италия, Австрия и Унгария. Сумата, която българите са похарчили около Коледа и Нова година във всяка една от тях, надхвърля 1 млн. евро, а общият брой на покупките е над 50 000. Извършените към петте държави трансакции представляват 55% от общия брой покупки, осъществени с карти Visa в чужбина, и достигат над 12,4 млн. евро.

Употреба на български Visa карти през отминалите празници е регистрирана и в екзотични дестинации като Сейшелските острови, Малдивите, Танзания, Оман, Лесото и Мадагаскар.

Общият обем изхарчени средства от българските потребители с карти Visa в Европа тази Коледа и Нова година, надхвърля 18 млн. евро, като за тях са направени повече от 406 000 броя трансакции. В Азия сумата надхвърля 2,4 млн. евро с направени над 24 000 покупки.

Повече от 870 трансакции на стойност близо 120 000 евро са обработени на африканския континент. На Централна и Южна Америка се падат 800 покупки с български карти Visa и общ потребителски разход – почти 61 500 евро.

Северна Америка регистрира над 24 000 покупки и почти 1,5 млн. евро общ разход, от които близо 90% са реализирани в САЩ. Общият брой покупки, осъществени от българите в Австралия и Нова Зеландия, достига приблизително 1 000, а стойността им надхвърля 60 000 евро.

Коментари по темата: „Пазаруваме най-много от Великобритания с карти Visa”

добавете коментар...

  1. Mir4o

    Е как няма, в Англия всичко излиза 3 пъти по- евтино. Дори като му платиш транспорта до тук, пак си заслужава и чакането. Същото важи и за покупките от Китай, там цените са смешно ниски, качеството е спорно и доста често пратките отиват на митница, което си е 2-3 часа загубено работно време, но пак си заслужава.
    Единствено не съм съгласен с периода на засичане, ако обхвата беше средата на Ноември, до 10 Януари, сумите щяха да са двойни. Все пак, Коледните подаръци се поръчват предварително и си предвиждаш 1-2 седмици транспорт от Англия, и 3-4 седмици от Китай!

Коментар