Заразените уеб страници са се утроили

Темповете, с които фирмата за Интернет сигурност Sophos засича заразените уеб страници в Мрежата, са увеличили скоростта си с цели три пъти през първото тримесечие на 2008 година. В своя доклад за Интернет заплахи от компанията казват, че са откривали нова заразена уеб страница на всеки 5 секунди, докато през 2007 година тези темпове са били по една уеб страница на 14 секунди.
Мрежата продължава да бъде предпочитаният начин от разработчиците на злонамерен софтуер да атакуват своите жертви. А нарастващата зависимост на потребителите от Интернет, отнасяща се до пазаруване и събиране на информация, прави от Мрежата идеална среда за кибер престъпниците да ловуват лошо защитени потребители.
Възходът на заразените уеб страници е свързан с намаляването на броя на заразените имейл съобщения, смятат от Sophos. Според данните на фирмата, през първото тримесечие на 2008 година един от всеки 2 500 имейла е съдържал злонамерен софтуер, докато през 2007 данните сочат едно от всеки 909 съобщения.
Причината за този спад в заразените имейли се дължи на промяната от заразни прикрепени файлове към включване на линкове, които водят потребителите до инфектирани сайтове. Съобщенията, съдържащи подобни линкове, могат да не бъдат регистрирани като носители на инфекция, но липсата на прикрепен злонамерен файл не означава, че те са по-малко опасни от другите спам имейли.
Sophos е откривала нови спам уеб страници на всеки три секунди през първото тримесечие, като 92.3% от всички изпратени имейли през този период са представлявали спам.

Коментар