Нова система ще признава дипломите в ЕС

Получена в една страна от Европейския съюз диплома ще има еквивалент в другите, съгласно Европейската квалификационна рамка (ЕКР). Това ще улесни сравняването на квалификации между различните образователни системи в ЕС, ще помогне на европейците, когато искат да се преместват и работят на други места, и ще стимулира ученето през целия живот.
Страните от Съюза са насърчавани да включат своите национални квалификационни системи в ЕКР до 2010 г., съобщава Европейската комисия. Целта е до 2012 г. всички нови квалификации, издадени от образователни заведения след средното образование в ЕС, да включват препратка към едно от квалификационните нива в ЕКР.
„Хората в Европа често имат проблеми, когато се опитват да се преместят от една в друга страна, за да учат или работят“, коментира новата мярка комисарят по обучение и образование Ян Фигел.
ЕКР е съсредоточена върху това, което хората знаят и могат да правят с познанията си, и се отнася до обучението на възрастни, професионалното и висшето образование. Европейската рамка вече подтикна много страни от ЕС да разработят национални квалификационни рамки.

Коментар