Мобилните потребители – новите пушачи?

Светът никога не се е радвал на по-високо ниво на свързаност, но, от друга страна, това създава истински трудности от повсеместното разпространение на мобилните телефони.

Взимайки пример от френските национални железници, които въведоха зони без мобилни телефони или наричани още “Дзен зони” във високоскоростните си влакове, вторият по големина град в Австрия започна да предлага на редовните пътници да поставят апаратите си в беззвучен режим, съобщава smh.com.au.

Активните мерки в Грац събудиха оживен дебат между защитниците на свободната реч и хората, които твърдят, че вече им е писнало да слушат досадни рингтонове и нарушаващи спокойствието с разговорите си по клетъчните телефони дърдорковци.

“Знам, че може и да съм обидил малко богинята на мобилните телефони, но хората трябва да знаят, че нямат право да висят на телефона постоянно и непрекъснато”, твърди майор Зигфрид Нагл от Грац по австрийската телевизия. “Това просто не е здравословно, да не можеш да се насладиш на минутка тишина и спокойствие”, допълва той.

Реакцията на град Грац спрямо повсеместното навлизане на мобилните апарати отговаря на растящия отпор срещу злоупотребата в глобален план – мобилните и преносимите комуникационни устройства вече надхвърлят броя на населението в отношение 2:1 в много държави. Ето няколко примера:

– Миналата седмица американецът Питър ДеФацио внесе проектозакон, насочен към осигуряването на свободни разговори по мобилни устройства на пътниците в самолетите. ДеФацио представи проектозакона си, след като ЕС отмени продължителната забрана върху употребата на мобилни телефони по време на полет и Air France-KLM пусна тестово мобилната услуга на борда.

– През март полицията на Ню Джърси започна да санкционира шофьорите с $100 за разговор по мобилен телефон или за писане и изпращане на съобщение. В САЩ тази година поне 21 щатски нормативни документа засягат някакъв вид забрана над писането по време на шофиране.

– Френската железопътната компания SNCF реши да спести на пътниците си какафонията от звъна на клетъчните апарати и сега предлага т.нар. “Дзен зони” в отделни купета в междуградските TGV влакове. Железницата отправя молба до пътниците, седнали в тези кътове, да изключат телефоните си, така че всички да могат да “пътуват в напълно разпускаща среда”.

Дания, Германия и Финландия – родината на телеком-гиганта Nokia – предлагат подобни “тихи купета” – убежища във влаковете.

Авиационните експерти твърдят, че рискът клетъчните телефони да повлияят на навигационното оборудване е сведен до минимум, защото новите системи няма да насочват сигнала от апаратите директно към земята. Вместо това, те ще използват бордова базова станция, за да се свързват със сателит и оттам към наземните мрежи.

Но като цяло, да затвориш устата на бърборковците често не е лесна задача.

Коментар