Дават на родители и учители наръчник по Интернет

Дават на родители и учители наръчник по Интернет
Целта е да се обучат децата как да ползват безопасно мрежата
02/08/2006
Наръчник за безопасно търсене на полезна информация в Интернет представи днес Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС). От него учители и родители ще трябва да получат необходимите технически умения, за да “съпътстват младите хора в пътешествието им през информационните технологии”, казват от ДАИТС.
Наръчникът ще се разпространява безплатно, а преведеният текст ще бъде достъпен и на сайта на Агенцията (http://www.daits.government.bg), както и ще бъде предоставен като съдържание на училищната компютърна мрежа.
 „Наръчникът по интернет грамотност” дава отговори на въпроси като: как да се създаде уеб-сайт, как да се търси информация в Мрежата, какво е спам и чат. Разглеждат се също теми като уеб-библиотеки, дистанционно обучение, он-лайн пазаруване, групи за дискусии и др.
Един от най-важните аспекти на наръчника е как родители и учители да контролират достъпа на децата до определени сайтове с вредно за тях съдържание. Особено внимание е обърнато на етичните въпроси и съображенията за сигурност.
В наръчника са приложени и примери за най-добри практики за всеки от тематичните материали.
 

Коментар