Проучване: Над половината българи не могат да ползват сами Интернет

До края на годината 30 на сто от българите над 15 години ще ползват Интернет, според доклад за развитието на Информационното общество през 2005-2006 година. Документът бе представен вчера на пресконференция на Държавната агенция по информационни технологии и съобщения (ДАИТС).
Изследването „e-България 2006”, което е резултат от публично-частно партньорство между социолози, анализатори и държавни експерти, регистрира значителен ръст на хората с достъп до компютри. Делът им в рамките на две години се е повишил два пъти като през 2005 г. достига близо 30% от пълнолетното население. Ако към това число се добавят и потребителите на възраст под 18 г., то делът им може да надхвърли една трета от българското население.
Работното място и дома са най-популярните места за достъп до компютър. Домашните потребители са се увеличили близо три пъти, а използващите компютър на работното място – почти двойно. Децата са ключов фактор за навлизане на компютрите в домакинствата. Тази тенденция ще се запази и през тази година, когато 11% от домакинствата с деца планират покупка на компютър срещу само 3% там където няма деца. 
Мрежовата свързаност също нараства в съответствие с развитието на пазара на информационни и комуникационни технологии. Ако тенденцията се запази, твърде вероятно е делът на имащите достъп до интернет сред населението над 15 г. да се приближи до 30% в края на годината.

Интернет потреблението у нас
(според доклада е-България 2006)
Факти към към края на 2005 г.
30% от пълнолетното население ползва Интернет;
10,6% от населението е делът на домашните потребители;
56% от гражданите заявяват, че не биха могли сами да ползват Интернет
Къде сме в Европа и света
България не изостава от темповете на нарастване на широколентовия достъп до Интернет в Европа и света
Прогноза
30% от българите над 15 години ще ползват Интернет към края на 2006 година

България не изостава от темповете на нарастване на широколентовия интернет достъп в Европейския съюз и в световен мащаб, се твърди в доклада. Делът на домашните потребители на широколентова връзка към октомври 2005 е 10,6% от цялото население, като отбелязва ръст от близо 22% спрямо предходната година. На практика този показател е доста близък до средната стойност за Европейския съюз – 10,8% към юли 2005 г.

Използването на интернет започва да придобива все по-широки мащаби, но въпреки отчетения висок ръст на потребителите, не малък е и делът на тези, които остават извън уеб-пространството. 56% от гражданите заявяват, че не биха могли да започнат да работят в електронното пространство без чужда помощ.
Значителен дял (около една трета) споделят, че нямат информация какво представлява глобалната мрежа. Всеки десети интервюиран е изразил страхове и притеснения от технологията и опасения относно съдържанието и конфиденциалността на информацията, разпространявана в уеб пространството.
За разлика от фирмите, гражданите все още са по-скептично настроени спрямо използването на електронни услуги. Голяма част от запитаните определят личния контакт с държавната администрация като по-ефикасен. Все още съществува недоверие към интернет комуникацията, особено когато се отнася за обработка на документи и финансови операции.
Въпреки това, изследването показва, че всеки втори между 18 и 29 години и всеки трети между 30 и 39 години използва Интернет. Това са хората, които в най-голяма степен са склонни да опитват, без особено да се притесняват, че това може да навреди на сигурността и финансите им.

Коментар