Нови IBM системи вдигат скоростта и пестят енергия

IBM обяви сътрудничество с AMD за предоставяне на енергоспестяващи високопроизводителни компютри. Новите системи ще оптимизират консумацията на енергия на ниво чип, ниво системи и ниво софтуер.

Петте обявени машини са базирани на процесора AMD Opteron и са предназначени за бизнес приложения като SQL бази данни, BI, ERP и др. Те са част съществуващата вече линия на IBM от системи с AMD Opteron процесори, които бяха пуснати на пазара през април 2003 година. Характерно за тях е, че могат да осигурят до 21% по-висока производителност при същата консумация на енергия като тази на предходните поколения.

Системите на IBM използват иновацията Enterprise X-Architecture, която позволява включване на възможности от класа на мейнфрейм в сложна технология x86. Компанията въвежда блейд сървър, към който буквално за секунди потребителите могат да включат допълнителен AMD блейд с два сокета, като така удвояват скоростта на обработката. Това е първото по рода си решение в индустрията, посочват от IBM.

Новите системи на IBM
BladeCenter LS41
– корпоративен клас, с възможност за надграждане, 2- до 4-процесорен блейд; подходящ за ERP, SQL бази данни и HPC клъстъри
BladeCenter LS21
– корпоративен клас, 2-процесорен блейд, оптимизиран за високопроизводителни дейности; подходящ за финансови услуги, научни цели, SQL бази данни
System x3755 
– за сегмента на средните и големите корпоративни потребители; подходящ за научни цели като анализ на климатични симулации и краш-тестове
System x3655
– сървър за обработка на бизнес данни; подходящ за бази данни/ERP, бизнес информация, IPTV и видео по заявка
System x3455
– високопроизводителен “compute node”; подходящ за научни и технически цели, бази данни и Linux клъстъри

Клиентите на ІВМ могат лесно да удвоят възможностите на блейдовете по модела “pay as you grow”. Това решение позволява на потребителите да се разрастват в зависимост от нуждите на своя бизнес, като същевременно защитава тяхната първоначална технологична инвестиция, посочват от компанията.

Новата върхова функция, която предстои да бъде патентована, е IBM Xcelerated Memory Technology. Тя ускорява с 20% достъпа до паметта при критични бизнес транзакции, твърдят от IBM.

Според данни на IDC, ІВМ е лидер в блейд сектора с 40% пазарен дял, а технологията X3 извежда компанията начело в индустрията с 39% пазарен дял при сървърите с възможност за надграждане.

ІВМ представи и технологията “Cool Blue” за управление на енергията и за охлаждане на системите. Целта е рязко да се намалят разходите за енергия в центровете за данни, които в момента варират от 25 до 40% от годишните оперативни разходи. “Cool Blue” включва хардуер и софтуерни средства за управление на разхода на енергия и за охлаждане на нива система, rack и център данни.

Софтуерът IBM PowerExecutive, например, позволява на клиентите да измерват реалния разход на мощност и отделянето на топлината и да ограничат количеството енергия, използвано от отделния или група сървъри по всяко време. В бъдеще PowerExecutive ще даде възможност на клиентите да развиват енергийна политика за групи сървъри, за да могат динамично да преразпределят енергийните ресурси.

IBM Thermal Diagnostics, друг инструмент от портфолиото Cool Blue, е първият термоанализатор в индустрията, който определя точно проблеми с топлината в центровете за данни и автоматично предприема мерки за решаването им, твърдят от компанията.

Още едно средство е IBM Director and Virtualization Engine, което осигурява намаление на използването на енергия в системите посредством консолидация на сървъра и технологиите за виртуализация. Така може да се подобрят рентабилността и работата на ненатоварените ІТ ресурси и да се намалят нуждите от енергия до 40%.

Коментар