Разрешават мобилни телефони в самолетите

Използването на мобилни телефони в самолетите се очаква да получи одобрение от телекомуникационните регулатори до края на годината. Става въпрос на първо време за полетите на къси разстояния в рамките на Европа.
Няколко авиокомпании вече подписаха споразумения с доставчика OnAir за тестване на неговата сателитна технология, съобщава silicon.com. Сред тях са английската BMI, Air France и португалската TAP. 
OnAir е джойнт-венчър между Airbus и Sita – ИТ звеното на авиоиндустрията. Таксите за роуминг на сателитната мобилна услуга ще варират от $2.30 до $2.50 на минута.
За да осигури законното ползване на услугата в полетите над Стария континент, OnAir е работила съвместно с пан-европейския комуникационен регулатор Conférence Européenne des Postes et Télécommunications. Резултатът е споразумение, което хармонизира националните регулационни оторизации. 
Това означава, че услугата за ползване на мобилни телефони в самолета се одобрява от националния регулатор в страната, където е регистриран самолетът. Всяка друга европейска страна, над която прелита самолетът, автоматично разпознава оторизацията.
Стартът на услугата се очаква през февруари 2007 година в самолетите на Air France. 
Същевременно, OnAir подготвя въвеждане на сателитната технология за мобилни разговори и в полетите на дълги разстояния. Плановете на компанията предвиждат през 2008 година да бъдат постигнати споразумения с регулаторите за Азиатско-тихоокеанския регион и Залива.   
Американският регулатор FCC засега е забранил категорично мобилните разговори в самолетите, но наскоро обяви, че може да преразгледа решението си.

Коментар