HP и JA-YE учредяват нова награда за насърчаване на бъдещите предприемачи

03/08/2006 – APRA Porter Novelli
HP и JA-YE учредяват нова награда за насърчаване на бъдещите предприемачи
Подразделението на HP за Европа, Близкия изток и Африка (EMEA) и Junior Achievement-Young Enterprise (JA-YE) Europe учредяват нова награда за насърчаване на млади предприемачи към отговорно бизнес мислене.
Първото отличие на HP за “Отговорен бизнес” ще бъде връчено по време на годишния конкурс на Junior Achievement-Young Enterprise „Най-добра ученическа компания на Европа” 2006, който ще се проведе в Интерлакен, Швейцария в партньорство с Европейската комисия.
Ученическата компания «Бетър джуниър», създадена в Държавна финансово-стопанска гимназия «Интелект», гр. Плевен, спечели приза «Най-добра ученическа компания 2006» на България, организиран от Джуниър Ачийвмънт България, и ще представи страната ни в този престижен конкурс. Тя има шанса да се състезава с представителите на 28 страни от Европа за отличието на HP „ Отговорен бизнес”.
Наградата на HP за „Отговорен бизнес” има за цел да отличи млади предприемачи, обучаващи се по програмите на Junior Achievement-Young Enterprise (JA-YE) в Европа, Близкия изток и Африка за проявени лидерски умения и отговорно към обществото бизнес поведение.
През първата година, HP и JA ще имат задачата да разработят инструменти за повишаване на знанията (уебсайтове, менторски програми и т.н.), както и модули за онлайн-обучение, които ще помогнат на учениците да научат повече за корпоративната и социална отговорност в десетте страни-участнички в конкурса (България, Чехия, Германия, Ирландия, Италия, Полша, Румъния, Словакия, Швеция и Великобритания). Освен това, доброволци от HP ще бъдат на разположение на учениците от региона на Европа, Близкия изток и Африка и ще им предоставят съвети как да направят бизнеса си по-социално отговорен и по-благоприятен за околната среда.
Новата награда на HP за отговорен бизнес ще бъде връчвана на компаниите на тези ученици, които са се справили най-добре в съчетаването на следните критерии:
•        Стабилни финансови резултати: компанията има възможност за печалба и е конкурентноспособна; предоставя изгоди за акционерите; осигурява дългосрочен растеж и сигурност на работните места.
•        Социална отговорност: взема под внимание и предприема действия за удовлетворяването на интересите на служители, доставчици и клиенти, както и на местната общественост.
•        Постижения в опазването на околната среда: предотвратява замърсяването; оползотворява продуктивността на ресурсите и разработва продукти с минимален негативен ефект върху околната среда.
Учениците ще имат възможността да се конкурират с идеите си за отговорен бизнес и по интернет. Най-добрите десет от тях ще бъдат отличени с награди през 2007.
“HP отдавна работи в полза на глобалното гражданство и вярва, че предприемаческата дейност, както и развитието на микробизнеса, са от изключително значение за напредъка на обществото”, каза Габриел Зедълмайер, вицепрезидент Корпоративен маркетинг и глобално гражданство в HP за региона на Европа, Близкия изток и Африка. „Сега, благодарение на партньорството ни с JA-YE, разполагаме с възможността да използваме знанията и опита си и да насърчим бъдещите бизнес лидери да съчетават все повече социалната и екологичната отговорност с фирменото проектиране и управление.”
Вече повече от десетилетие сътрудничеството между HP и JA обхваща дейности като: подпомагането на програми за корпоративно обучение и специални събития чрез даряването на средства и оборудване, както и доброволното участие на служители от HP в програмите на JA, oрганизирани на местно ниво.
“Благодарни сме на HP за желанието й да възпитава младежите по света в основите на предприемачеството и добрите бизнес практики”, споделя Керълайн Дженър от JA-YE Europe. „Инициативи като тази награда са от изключително значение, защото изпращат важно и позитивно послание до младите хора и им показват какво точно представлява модерния бизнес.”

Коментар