Повечето приложения за запознанства са уязвими

Всеки десети американец ползва услуги за запознанства, сочи статистиката

Всеки десети американец ползва услуги за запознанства, сочи статистикатаrelated-

Над 60% от приложенията за запознанства са уязвими на различни кибератаки и представляват сериозна заплаха за личните и корпоративни данни, сочи нов доклад на IBM Security. Почти в половината изследвани организации е открито поне едно популярно приложение за запознанства на мобилните устройства, които служителите ползват за достъп до делова информация.

Според проучване на Pew Research Center, всеки десети американец, или 31 млн. души, ползва услугите на сайтове за запознанства или приложения в тази област. Освен това делът на хората, които се срещат на живо след запознанства в интернет, е нараснал до 66%.

Експертите на IBM Security установяват, че 26 от 41 приложения за запознанства, работещи на платформа Android, съдържат уязвимости от средна или висока степен на риск. Те позволяват на хакерите да получат достъп до ценна информация за потребителя.

Възможни са следните хакерски действия: приложение за запознанства да се използва за зареждане на зловреден софтуер; данни от GPS да се използват за проследяване на движението на потребителя; кражба на номера на кредитни карти от приложенията; дистанционно управление на камерата или микрофона; взлом на потребителския профил в услугата за запознанства.

В един типичен сценарий хакерът може да прихване „бисквитките” от приложението през Wi-Fi или друга ненадеждна връзка и да получи достъп до функции на смартфона като камера, GPS и микрофон, които са разрешени за използване от услугата за запознанства.

Киберпрестъпниците могат също така да съдадат фалшив екран за влизане в системата с цел кражба на данните от акаунта. Т.е. когато потребителят се опита да влезе в своя профил, цялата информация ще попадне в ръцете на хакерите.

Коментари по темата: „Повечето приложения за запознанства са уязвими”

добавете коментар...

  1. Даниела

    Регнете се в Дами Канят / damikanyat.bg – нов сайт за запознанства в България, който е различен и не е сварталище на пропадняци и тем подобни… а и е с яка идея като цяло…

Коментар