КЗК санкционира БТК с над 800 хил. лева

Таблетът Asus Fonepad 7 е един от продуктите, заради които КЗК наложи санкция на телекома

Таблетът Asus Fonepad 7 е един от продуктите, заради които КЗК наложи санкция на телекома

Комисията за защита на конкуренцията наложи санкция в размер на 811 879 лв. на БТК (0,1% от общия оборот на дружеството за 2013 г.) за нарушение на закона за защита на конкуренцията (ЗЗК). Разследването на експертите от КЗК е установило, че телекомът е предлагал таблети на привидна цена в добавка към услугата „достъп до интернет”.

Производството е образувано по искане на членовете на Национално сдружение на малки и средни кабелни оператори (НСМСКО) „ТВ Клуб 2000” – „Мултимедиа БГ” ЕООД и „Кабел-Сат Запад” ООД и „Вирджиния – Ер Ен” ЕООД.

В хода на проучването КЗК установява, че в периода януари – юли 2014 г. БТК предлага на клиентите, които подписват нов или преподписват срочен договор за абонаментни планове „Traffic Unlimited + – S, М, L, XL”, да закупят определени модели таблети: Asus Fonepad 7, Asus Fonepad ME371MG, Lenovo A3000, Lenovo S5000, Lenovo Yoga 10.1 HD+ , Samsung Galaxy Tab 3 7 Lite и др.

Посочените устройства се предлагат на цени, значително под пазарните при сключване на 12- и на 24-месечен договор за предоставяне на достъп до интернет, както при опция на еднократно плащане, така и при покупка на лизинг. Това според КЗК представлява предлагане на забранена добавка съгласно ЗЗК, което е от естество да увреди конкурентната среда.

Коментари по темата: „КЗК санкционира БТК с над 800 хил. лева”

добавете коментар...

  1. съгласен съм

    Монополиста е готов да поеме загуби, ако в дългосрочен план ще убие конкуренцията и ще определя сам цените си, НО ако имаме честен съд нека съдят и всички хранителни вериги, които убиха местното магазинче и българския производител на храни и продоволствия.

  2. Драгомир

    Наистина Виваком действат неправилно. Правилният подход е: Подписвайки двугодишен договор се получават някакви точки. След това можеш срещу тях да получиш съответното устройство. Ако не ти достигат точки – ще можеш да си купиш.

    Това, че не можело вече да продават евтини таблети – пълни глупости. Освен това не говорим за евтини таблети, а за таблети които са ужким евтини. Просто в бъдеще хората ще са наясно за какво си дават парите.

    Иначе това което направиха веригата “Лафка” наистина е много гнусно. Не може и за конкуренция да се говори, защото местата за будки в градовете са ограничени. Като от Лафка надуят цените, то избор вече нямаш – дори и да се появи силен играч с по-добри цени, то той къде ще си разположи будките???

  3. :o)

    Вие тук пишещите незнам дали знаете какво е БТК, Виваком в кой свят живеете и дали сте чували въпроса #КОЙ?
    Е същия тоя #КОЙ? еба майката на дребните магазинчета с цигари и алкохол с ЛАФКА.
    Същия тоя, ебава майката на всякаква конкуренция, като ти дава таблет за 10 лева.
    Това ли е начина, по който трябва да се развива бизнеса в България?
    Мутрите да препират пари, а вие да опявате че искате евтино?

  4. Duke

    То затова почти всичко се купува от чужбина а не го купуваме от родният пазар. Точно заради такива глупости, какво се оказва че ако подбиваш конкуренцията те глобяват а ако продаваш с 200 – 300% надценка няма проблеми.
    Идиоти

  5. Додо

    У нас е забранено да продаваш стока на цена по-ниска от придобитата, имаше някакви изключения но не ги помня на прима-виста….такъв е закона.

  6. Георги

    Няма такава измислена държава с такива измислени закони. В други държави ги подаряват, а тук са глобени защото им намалили цените. Няма да глобят тези които купуват китайска стока за $50 примерно, а я пускат на пазара по 200-300 лева. Всички на една маса се разбират и договарят, и това явно ще продължи вечно.

  7. bobo

    ужас, нещо в България е продавано с отстъпка, НЕМИСЛИМООО.

  8. bobo

    ужас.

Коментар