Visa ще пази от измами чрез следене през смартфона

Нова услуга на Visa ще проследява местоположението на потребителя, за да намали измами с откраднати кредитни карти

Нова услуга на Visa ще проследява местоположението на потребителя, за да намали измами с откраднати кредитни карти

Платежната система Visa планира да въведе нова функция, която ще следи местоположението на потребителя чрез неговия смартфон, за да гарантира достоверността на извършваната в момента транзакция. Това би довело до намаляване на измамите с откраднати кредитни карти, съобщи Mashable.com

Банките в цял свят се опитват да предотвратят финансовите престъпления с кредитни карти, като въвеждат допълнителни проверки на транзакциите, които по една или друга причина са подозрителни. Ако подозренията не бъдат разсеяни, банките прибягват до блокиране на картата, което е особено неприятно, в случай, че потребителят се намира в чужбина, например.

Ето защо Visa планира да въведе нова функция за следене на местоположението на потребителя, с която се надява да избегне случаите на неправилно блокиране и в крайна сметка да облекчи клиентите си. Опцията ще се активира със съгласието на клиентите, като те ще трябва да инсталират специално приложение на смартфоните си.

Системата определя местоположението на потребителя чрез неговия смартфон и го сравнява с мястото, от което се извършва паричната транзакция. Ако двете точки съвпадат, транзакцията се счита за правилна и се потвърждава от картовия оператор. Очаква се тази нова услуга да намали финансовите измами с откраднати кредитни карти.

Коментар