Златни нанотръби в борбата срещу рака

Учени от университета на Лийдс в графство Западен Йоркшър предлагат използване на златни нанотръби в борбата с раковите клетки. Те са провели експерименти, които доказват ефективността на технологията в диагностиката и лечението на онкологични заболявания, става ясно от публикация в университетския сайт.

Използвайки златни нанотръби, британските изследователи могат да решат три задачи: получаване на висококачествени изображения за диагностика, унищожаване на ракови клетки и доставка на лекарства. В момента технологията минава на етапа на ранни клинични изследвания, а експериментите с мишки са потвърдили твърденията на учените.

За разлика от медикаментите, използвани в традиционната химиотерапия, златните нанотръби са неутрални по отношение на клетките и с времето се извеждат от организма, без да причиняват вреда. Миниатюрните размери им позволяват да циркулират в тъканите.

За снемане на изображения се използва лазерно облъчване на участъците от живата тъкан, където е направена инжекция с нанотръби. При повишена интензивност на излъчване нанотръбите се нагряват и този ефект може да се използва за унищожаване на клетки. Накрая, тъй като нанотръбите са кухи, те могат да доставят молекули на лекарства.

Коментар