WD и Seagate: Не знаем за шпионирането от NSA

Твърдите дискове съдържат шпионски софтуер на NSA, твърди Лаборатория Касперски

Твърдите дискове съдържат шпионски софтуер, твърди Лаборатория Касперски

Производителите на твърди дискове Western Digital и Seagate отрекоха да имат нещо общо с шпионската програма, инсталирана на техните устройства от Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA).

По-рано експерти от компанията за сигурност Лаборатория Касперски съобщиха, че са открили шпионски софтуер на NSA във фърмуера на твърдите дискове, вкл. в устройствата на WD и Seagate, които са и най-разпространените в компютрите по света.

Тъй като за създаването на подобен софтуер, NSA трябва да има достъп до изходния код на фърмуера, възниква въпросът как американската служба го е получила – дали в резултат на шпионска акция, или производителите са й го предоставили.

WD твърди в официално изявление, че няма информация за шпионската програма на NSA и уверява, че в момента проучва твърденията на Лаборатория Касперски, тъй като сигурността на данните на клиентите й е от първостепенно значение.        .

Seagate също заяви, че не разполага с информация за достъп до данните на клиентите от т.нар. трети лица. Компанията подчертава, че вече седем години произвежда дискове с най-доброто в индустрията кодиране, което изключва възможностите за взлом или т.нар. „обратни разработки” на нейни устройства

По данни на Лаборатория Касперски, шпионският софтуер на NSA може да бъде записан на устройствата на почти всички производители, вкл. WD, Seagate, Toshiba, IBM, Micron и Samsung. Твърди се, че пакетът шпионски програми е в употреба още от 2001 година.

Коментари по темата: „WD и Seagate: Не знаем за шпионирането от NSA”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Американското законодателство изисква верификация на всякакъв software и firmware, който бива продаван на правителствени служби. По този повод NSA най-вероятно имат пълен достъп до изходния код.

    Е, като имат кода, дори reverse engineering не им трябва. Спестяват фокусите с JTag описани в статията от “gkjdfgkjagljaotjer”, останалото не е философия.

  2. Уруд

    Боклици .. гледат ми порното ?

  3. Anonymous

    Ясно е, че по един или друг начин са си пуснали пипалата до където могат. Вероятно мащабът на воайорството им и незачитането на човешкото достойство и непркосновеност е много по-голям от изтеклата от тук и от там информация. Прилича на рак или някаква подобна болест.

  4. gkjdfgkjagljaotjer

    “Тъй като за създаването на подобен софтуер, NSA трябва да има достъп до изходния код на фърмуера, възниква въпросът как американската служба го е получила – дали в резултат на шпионска акция, или производителите са й го предоставили.”

    Хакване на диск без достъп до изходния код: “http://spritesmods.com/?art=hddhack”

  5. Rado

    Всички отричат докато не започнат да им режат главите !

Коментар