Спад от 30% при таблетите очакват анализатори

Пазарът на таблети е под силен натиск от големите смартфони и евтините ноутбуци

Пазарът на таблети е под силен натиск от големите смартфони и евтините ноутбуци

Пазарът на таблети ще продължи да затъва през 2015 година, а най-големият спад може да се случи още през първото тримесечие, според тайвански източници.

В периода януари-март доставките на таблети в световен мащаб ще намалеят с 30% спрямо предходното тримесечие – до 52,15 млн. броя, прогнозира digitimes.com, позовавайки се на източници от индустрията.

Apple – основният доставчик на таблети – и производителите на немаркови продукти ще отбележат общ спад от 20% в продажбите. В частност, сривът при iPad може да достигне 40% през първото тримесечие – до 13,1 млн. броя.

Анализаторите обясняват спада при таблетите с нарастващата популярност на смартфоните с големи екрани, или т.нар. фаблети, към които се отнася iPhone 6 Plus. По този начин самата Apple влия негативно на продажбите на iPad.

В същото време производителите на безименни таблети ще пуснат на пазара през тримесечието 18,5 млн. устройства, което с 26,6% по-малко спрямо периода октомври-декември 2014 г. Те се отказват от бюджетните модели за сметка на по-скъпи устройства.

Като цяло за годината, продажбите на таблети ще намалеят с 11,8% в световен мащаб, възлизайки на 244 млн. броя, прогнозира още digitimes. Влияние върху пазара на таблети оказват няколко фактора – насищането, фаблетите и евтините ноутбуци.

Коментари по темата: „Спад от 30% при таблетите очакват анализатори”

добавете коментар...

  1. Иво

    Да, точно така жалко не само за парите, но и за използваните материали за ненужна електроника от която само планини от боклук стават.

    Още по-жалко, че забавиха с десетилетия развитието на истинските компютри както за сериозна професионална работа така и за забавление. Истинските запалени геймъри не си играят на таблети. Работещите хора винаги са ползвали и продължават да ползват desktop-пи и laptop-пи във фирмите.

    Следващия етап или нещото което ще се случи е че ще се събудят още и още хора за това каква лудост е да ползваш интернет от смартфон със SIM карта и всякакви сензори за следене и подслушване.

  2. граовец

    Лаптопите бяха тежки и скъпи, измислиха нетбуците, след това таблетите, фаблетите, задават се очилата с виртуална реалност… важното е бизнесът да върви и глупаците да си дават парите за неща със срок на употреба година-две.

  3. Станислав

    Просто хората разбраха че не им трябва такова нещо.

Коментар