Онлайн платформа ни пази от уловките в договорите

Проектът dogovor.at си поставят амбициозната цел да „преведе” общите условия на договорите на разбираем за хората без юридическо образование език

Проектът dogovor.at си поставя амбициозната цел да „преведе” общите условия на договорите на разбираем за хората без юридическо образование език

Стартира новаторският проект „dogovor.at: знам какво подписвам” – онлайн платформа със социална насоченост, която цели да развие гражданското общество в страната ни.

Проектът ще помага на гражданите по две основни линии: „превеждане” на общите условия (ОУ) на организациите в България на език достъпен за гражданите; и създаване и поддържане на качествени и актуални типови договори.

Екипът на dogovor.at е съставен от опитни юристи, които могат да видят грешките в масово достъпните образци на документи в интернет, повечето от които са с доста грешки и/или неактуални и могат да доведат до загуба на време, пари, а дори и по-сериозни проблеми.

Новата онлайн платформа е място, където хората с познания в юридическата сфера ще могат да създават иновативни юридически документи с високо качество, безплатни за използване от страна на гражданите с добавена стойност „превод” на юридическите текстове към тях.

Втората посока на развитие на идеята е свързана с една от най-големите лъжи в световен мащаб – „прочетох и се съгласявам с общите условия…”, а именно „преведните общи условия” на редица големи организации в страната, с които всеки от нас ежедневно контактува. Всъщност ОУ са документите, които най-често уреждат в детайли отношенията ни с организации като мобилни оператори, банки и др., с които имаме отношения в ежедневието.

От dogovor.at си поставят амбициозната цел да „преведат” ОУ на всички тези организации на разбираем за хората без юридическо образование език, за да може всеки да поеме контрола в свои ръце и да знае правата и задълженията си.

Уебсайтът дава информация по основни права и насрещните им задължения във връзка с конкретни, често срещани юридически документи на разбираем език. Платформата не предоставя юридически консултации, като се явява добавена стойност за гражданите.

Проектът се осъществява чрез Фондация „Лаборатория за гражданска активност” като визията е Лабораторията, както и dogovor.at, да се превърнат в платформи за реализация и на други идеи, които имат за своя мисия развитие на гражданското общество в страната ни.

Коментари по темата: „Онлайн платформа ни пази от уловките в договорите”

добавете коментар...

  1. Чудесно

    Само колко много брой хора – мама, тате влачат ме. Цицнахме кинти я евро я спонсУрски – мноо сме велики и сладки бомбони! 🙂

    Като идея добре да има типови образци шаблони на договори качени на шарен и веселяшки сайт.

    Обаче за сериозните сделки и бизнес ще си трябва винаги истински адвокат и счетоводител.

  2. Рос

    Прогресивна идея. Чудесна платформа

  3. Доволен

    отдавна имаше нужда от подобна услуга, крайно време е хората да бъдат просветени за хитрините в договори, които впоследствие може да им струват доста скъпо.

  4. MNSP_Judge

    Да се готвят за дела с монополите…

  5. АБВ

    Идеята е много добра, дано авторите се придържат към целите си. Ще видим!

  6. Драгомир

    Напоследък все повече тъпи рекламни статии в technews.bg се появяват, но ето на, че макар и рядко се срещат и изключения…

Коментар