ЕС разследва дали Telegram лъже за броя на европейските потребители

Telegram твърди, че има 41 милиона потребители в Европа, но дали наистина са толкова?
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейският съюз подозира, че Telegram не отчита коректно броя на своите потребители, за да избегне по-строги правила за модериране на съдържанието. Месинджърът рискува да попадне под строгите регулации на ЕС, ако броят на потребителите му в Европа надхвърли 45 милиона.

ЕС е започнал разследване на Telegram за възможно нарушение на цифровите правила, съобщи Файненшъл таймс. Властите подозират, че Telegram може да е занижил броя на своите потребители в Европейския съюз, за ​​да остане под прага от 45 милиона потребители.

Превишаването на този праг води до подчиняване на серия от строги правила, разработени от Брюксел за контрол на влиянието на големите онлайн платформи.

През февруари тази година Telegram обяви 41 милиона потребители в ЕС. Съгласно Закона за цифровите услуги на ЕС (DSA), Telegram е трябвало да предостави актуализирани данни този месец, но не го е направил, изтъквайки само, че има „значително по-малко от 45 милиона активни потребители в ЕС”.

Непредоставянето на нови данни е нарушение на DSA и ЕС ще определи независимо действителния брой потребители по време на своето разследване, казват от Брюксел. В същото време се водят преговори с Telegram за собствените му изчисления на аудиторията.

Ако Telegram бъде признат за „много голяма онлайн платформа”, това ще наложи допълнителни задължения за спазване на правилата и модериране на съдържанието, независим одит и задължително споделяне на данни с Европейската комисия.

„Имаме системи и изчисления, за да определим колко точни са данните на потребителите. И ако смятаме, че не са ни предоставени точни потребителски данни, тогава можем едностранно да класифицираме платформата като голяма”, казва Томас Регние, главен дигитален директор на Европейската комисия.

Разследването на ЕС идва заедно с по-широко разследване на предполагаема престъпна дейност в Telegram, което доведе до ареста в събота на милиардера Павел Дуров, основател на приложението за съобщения.

Съдът освободи предприемача под гаранция от 5 милиона евро със съдебен надзор и подписка за ненапускане на Франция, чийто гражданин е (също е гражданин на Русия и ОАЕ). В същото време Telegram по-рано подчерта, че Дуров „няма какво да крие”.

Telegram преживя експлозивен ръст в популярността през последните години, предлагайки криптирани услуги за съобщения, както и канали, използвани от световни лидери. Компанията твърди, че наближава 1 милиард потребители по целия свят.

По-рано тази година Дуров каза пред Файненшъл таймс, че потребителската база на Telegram е “приблизително пропорционална на населението на всеки пазар [или] континент”, с изключение на Китай.

Коментар