Павел Дуров на свобода срещу 5 милиона евро

Павел Дуров беше освободен от ареста в сряда преди съдебното заседание
(снимка: PAvel Durov / Instagram)

Съдът в Париж повдигна обвинения срещу Павел Дуров и реши да постави основателя на Telegram под съдебен надзор. Той ще бъде освободен под гаранция в размер на 5 милиона евро, но подлежи на ограничения за пътуване.

Павел Дуров беше освободен от ареста в сряда преди съдебното заседание. След разпит в съда му е повдигнато обвинение и е поставен под наблюдение. Сега на Дуров е забранено да напуска територията на Франция и също е длъжен да се явява в полицейския участък два пъти седмично.

„Той [Дуров] беше поставен под съдебен надзор, по-специално с изискване да плати гаранция от пет милиона евро, задължение да се явява в полицейския участък два пъти седмично и забрана да напуска територията на Франция”, казаха от парижката прокуратура в официално изявление.

Дуров е обвинен в шест престъпления:

  • Съучастие в улесняване на незаконни сделки;
  • Съучастие в притежаване на порнографски материали, включително с непълнолетни;
  • Съучастие в трафик на наркотици;
  • Съучастие в измама;
  • Предоставяне на криптологични услуги;
  • Отказ за предоставяне на необходимата информация или документи при поискване от упълномощени органи.

Според обвиненията, Дуров е заплашен със затвор до 10 години. По-рано се появиха информации, че властите възнамеряват да го обвинят в съучастие в 12 престъпления, за които може да получи присъда до 20 години затвор.

Павел Дуров беше задържан миналата събота, 24 август, веднага след пристигането си във Франция, и остана в ареста до днес. Парижкият прокурор каза още, че френските правоприлагащи органи са започнали предварително разследване срещу Telegram през февруари тази година, поради „почти пълна липса на отговор на съдебни искания”.

Бизнесменът стана мишена на френските служители на реда, поради липсата на модерация на Telegram. Платформата стана много популярна сред престъпниците и – според служителите на реда администрацията на Telegram – не е направила нищо по въпроса и е отказала да сътрудничи.

След ареста на Дуров екипът на Telegram публикува изявление, в което се подчертава, че платформата е в съответствие със законите на ЕС и нейните политики за модериране „отговарят на индустриалните стандарти и непрекъснато се подобряват”.

Би било абсурдно платформата или нейният собственик да бъдат държани отговорни за злоупотребата с нея, отбелязва Telegram и добавя, че Павел Дуров няма какво да крие и често пътува из Европа.

Месинджърът е средство за комуникация и източник на важна информация за почти милиард потребители, подчертаха от компанията и изразиха надежда за бързо разрешаване на настоящата ситуация.

Коментар