Wiser участва в проект за киберсигурността на ЕС

Представители на компаниите по проекта FACT се събраха на среща в Осло, Норвегия
(снимка: предоставена от Wiser)

Проект FACT (Federated Advanced Cyber-physical Test Range) цели да предостави на европейските сили за отбрана уникална по рода си способност за тестване и проверка на отбранителните системи срещу киберзаплахи и атаки. Проектът е с продължителност три години и е съфинансиран с 26,9 млн. евро от Европейската комисия чрез Европейския фонд за отбрана (EDF) и в него участва българската компания Bianor Services, част от Wiser.

В средата на лятото координаторът на FACT, датската компания Kongsberg Defense & Aerospace, организира поредица от срещи в Осло, Норвегия, с цел синхронизиране на дейностите по проекта. Участие взеха представители на 19 организации от 15 държави-членки на ЕС, включително от България, и една асоциирана държава.

Проектът вече е в процес на подготовка на първите очаквани резултати, включващи Концепция за работа, Бизнес модел, Архитектура, Системни изисквания и Стойностно предложение към крайните потребители.

EDF е финансов инструмент, създаден от Европейския съюз през 2017 г. като част от Общата политика за сигурност и отбрана. Първата покана за представяне на предложения беше публикувана през 2021 г.

FACT е един от 41-те проекта, избрани за EDF 2022 г. от общо 134 подадени предложения. Консорциумът включва компании от Норвегия, Австрия, Литва, България, Рyмъния, Естония, Финландия, Дания, Нидерландия, Латвия, Италия, Унгария, Германия и Гърция.

От 2020 година насам, Bianor Services, част от Wiser, участва в седем проекта по програми на Европейската комисия за развитие на сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността. Към момента компанията продължава да работи активно по пет от тях.

Коментар