Рокади в Топ 3 на вирусите през април

Най-сетне настъпиха промени в първата тройка на зловредните програми, сочи статистиката на от онлайн скенера на Лаборатория Касперски за април.
След два месеца лидерство на AdWare.Win32.Virtumonde.gen, Email-Worm.Win32.Bagle.of и Trojan.Win32.Dialer.yz, през април заемащият досега 5-7 място червей Email-Worm.Win32.Brontok.q внезапно се изкачи на първо. Делът от трафика на досегашния лидер е паднал значително от 4,32% до 1,71%.
Файловият вирус Virus.Win32.Virut.n, който се появи в Топ 20 през януари тази година, продължи своя възход, за да заеме 4-та позиция през април. Вероятно създателите на вируса работят активно по него и това е напълно обяснимо – Virus.Win32.Virut.n е не просто заразител на файлове, а преди всичко бот за изграждане на мрежи от зомбита, които са особено популярни напоследък в арсенала на кибер престъпниците.
В априлския рейтинг присъстват два вируса от това семейство, класирани един след друг съответно на 4-то и 5-то място. Не е изключено един от тези вируси да заеме и първата позиция в следващите месеци.
Новост в Топ 20 за април са универсалният китайски бекдор Backdoor.Win32.Hupigon.vnd, както и троянецът Trojan-PSW.Win32.OnLineGames.isb, специализиран в кражбата на акаунти от онлайн игри, вкл. Word Of Warcraft, Lineage и др.
Като цяло класацията за април се доминира от зловредни програми, една от основните задачи на които е кражбата на потребителски пароли.

Коментар