Какви са предимствата на картите CompactFlash

Технологията CompactFlash е с доказани качества и жизнеспособност. Тя е един от най-старите формати флаш памет, които в момента се използват. Разработена е от фирмата SanDisk през 1994 г.
Според асоциацията по CompactFlash, този тип карти имат потенциал за капацитети до 137 GB и скорости на прехвърляне на данни до 66 MB/s. Сегашните CompactFlash устройства обаче нормално имат капацитети до 12 GB и скорости на прехвърляне на данни до 16 MB/s.
Всяка карта CompactFlash има размери 43 мм широчина и 36 мм дължина, но в зависимост от типа на картата могат да бъдат с две различни дебелини. CompactFlash Type 1 има дебелина 3.3 мм, а CompactFlash Type 2 – 5.5 мм. Тези размери са по-големи в сравнение с размерите на други флаш памети, но не трябва да се разглеждат единствено като недостатък, тъй като са в основата на едно от най-големите им предимства.
CompactFlash е единствената флаш памет с интегриран контролер в картата, което я превръща в по-универсален и по-ефективен тип преносима памет, тъй като поема част от натоварването на по-бавните свързани към нея устройства.
Дебелината на картите може да се счита за бонус и по други две причини. Първо, в тях има достатъчно място за модули памет с голям капацитет и, второ, те са по-здрави и устойчиви на външни въздействия. 
Двата типа карти CompactFlash Type 1 и Type 2 използват за връзка към компютър 50-пинови конектори с два реда от по 25 пина. На конекторите се подава постоянно напрежение 3.3V или 5V (могат да работят и с двете).
Някои модификации на CompactFlash Type 2 не използват модули флаш памети, а миниатюрни твърди дискове, поради което имат по-голяма консумация в сравнение с Type 1.
Картите CompactFlash са признати като едни от най-устойчивите преносими памети, предлагащи големи капацитети за съхранение на данни, поради което са много подходящи за професионални цифрови фотоапарати и друга електроника, където целта е качество, а не малък размер.

Коментар