uTorrent използва компютрите за добив на криптовалута

Инсталаторът на uTorrent качва на потребителските компютри програма за добив на криптовалута Epic Scale

Инсталаторът на торент клиента uTorrent качва на потребителските компютри програма за добив на криптовалута Epic Scale

Нова версия на популярния торент клиент uTorrent превръща потребителските компютри в машини за добиване на криптовалута. Заедно с uTorrent на компютрите се инсталира Windows приложение Epic Scale, което добива криптовалута Litecoin (вариант на Bitcoin), алармира TrustedReviews.com.

Повечето потребители на uTorrent не знаят, че компютрите им се използват за добив на виртуална валута. Epic Scale работи във фонов режим, като натоварва значително централния процесор, забавя работата на системата и я прави по-шумна – това са признаците, които издават присъствието на подобна програма.

BitTorrent, компанията майка на uTorrent, потвърждава пред TheVerge.com, че програмата Epic Scale е включена в комплекта на торент клиента, но отрича, че този софтуер се инсталира без знанието на потребителя. „Както много други софтуерни компании, ние включваме в инсталатора предложения от наши партньори и съгласно нашата политика те не са задължителни”, поясняват от компанията.

Много потребители подхождат небрежно към инсталирането на софтуер или просто нямат достатъчно опит и така стават лесна плячка на подобни схеми за използване на ресурсите на компютрите им. Резултатът е влошена производителност, увеличена консумация на енергия и повишено ниво на шум.

Във форума за поддръжка на uTorrent се препоръчва на потребителите да деинсталират Epic Scale и да изтрият съответната папка на програмата. Редица потребители обаче се оплакват, че софтуерът се държи като зловреден – дори след като са предприети действия за премахването му, той продължава да работи.

Коментари по темата: „uTorrent използва компютрите за добив на криптовалута”

добавете коментар...

  1. Стефан

    Гледах едно клипче в интернет за деинсталиране на Epic Scale от компютъра. Ето линк: “https://www.youtube.com/watch?v=PUO-b0TC3Xk”

  2. Anonymous

    без да искам сам свалил и бит торент исега не работят и двете

  3. Пичкоманда

    Препоръчвам да си дръпнете версиите под 2.2. Има десетки сайтове със стари версии на програми, проверете примерно във filehippo. Аз лично ползвам 2.2.1 и не ъпдейтвам.

  4. Бису

    Знаех си че има нещо, още в началото, когато премахнаха отворения код, иначе всичко щеше да лъсне. То има толкова много други торрент клиенти, че чак ще се затрудни човек да си избере!

  5. Grigor

    @su, като рестартна клиента променита се ресетват и не са запазени и двете стоят на true? any ideas?

  6. su

    За да спрете ракламите и банери на uTorrent отивате в Advanced, Filter, набирате offers.feat отдолу badge и notifications и ги изкючвате, Apply и рестартирате uTorrent

  7. Свилен

    Не позволява деинсталиране,нямал съм достатъчно допуск…..какво да направя?

  8. Борис

    utorrent беше чудесен преди време, но от 2-3 години си стана откровен spamware. Реклами, тулбарове, други добавки, а сега и това.

    Има поне няколко open source алтернативи, които си заслужават и работят добре – transmission, deluge, а и доста други …

  9. Фалос

    Какво ви пречи нека си смята там 10% повече топлина ще се отделя – през зимата ще ви топли, а и също помагате на създателите на софтуера с пари.

    Свикнали сте само да ползвате без нищо да давате? Вие сте наглите дето се оплаквате.

  10. harry

    boli me na patoka, Linux

  11. бате Любо

    Като за начало може вместо някои да натискат Next->Next->Next при инсталацията да отделят няколко секунди да видят какво се съгласяват да инсталират. После този проблем няма да го има.

  12. адв

    Ше се следя темата. Интересно какво ,ще излезе.

  13. Grigor

    Got this, но как да го махнем и да продължим да използваме uTorrent? Или направо да го разкарам ?

  14. Aleks

    Означава, че след като си инсталираш софта, започва да ти се товари повече машината, защото ти се ползват ресурсите за изчисления в полза на 3ти лица.

  15. Grigor

    Сега ако напишете за какво става въпрос малко по изчерпателно?

Коментар