Е-книгите в Европа без преференции за ДДС

Търговците на е-книги в ЕС вече няма да могат да се възползват от преференциалите ДДС ставки за хартиените книги

Търговците на електронни книги в Европейския съюз вече няма да могат да се възползват от преференциалните ДДС ставки, при които се продават хартиените книги

Европейският съд постанови тази седмица, че електронните книги са разновидност на електронните услуги и като такива подлежат на стандартно облагане с ДДС.

Решението е в отговор на жалба от Европейската комисия, която счита за неправилно еднаквото преференциално облагане с данъци на хартиените книги и електронните им версии.

В резултат на съдебното решение, ДДС върху продажбите на електронни книги във Франция ще нарасне от 5,5% до 20% , а в Люксембург – от 3% до 17%. В тези две страни цифровите и хартиените книги бяха приравнени, което позволи намаляване на ДДС за електронните книги до преференциалните данъчни ставки за хартиените книги.

По-рано отпадна още една законова вратичка за търговците на цифрово съдържание. Amazon продаваше е-книги в Европа от подразделението си в Люксембург по местната преференциална ставка за ДДС. Нов закон обаче застави търговците да начисляват ДДС в размера, който е установен в държавата, от която е купувачът.

Очаква се заинтересовани страни от Франция и Люксембург да се противопоставят на решението на Европейския съд. „Ще продължим да настояваме за т.нар. технологична неутралност, при която облагането с данъци при продажба на книги не зависи от типа на носителя”, коментират засегнати от промяната пред The Verge.

Коментари по темата: „Е-книгите в Европа без преференции за ДДС”

добавете коментар...

  1. Иван

    Хъм, какво е тогава, ако не е дигитализация? Според мен съдът обслужва нечие лоби.

  2. Фофу

    Е-книгите имат съвсем малко общо с идеята за дигитализация.

  3. Фалос

    Европейският съюз пищи и врещи хайде да се дигитализираме, а Европейският съд не признава и не дава облечения за цифрово съдържание и е-книги.

    На кого да вярваме?

Коментар