ARM чиповете ще превземат 15% от сървърния пазар

ARM чиповете започват да навлизат все по-уверено в сървърите и се очаква към 2019 г. да превземат 15% от пазара

ARM чиповете започват да навлизат все по-уверено в сървърите и се очаква към 2019 г. да превземат 15% от пазара

След четири години процесорите с архитектура ARM ще превземат 15% от сървърния пазар, оценяван на 14 милиарда долара, прогнозира AMD. Компанията работи усилено по създаване на ARM-базирани продукти, какъвто е 64-битовият чип Seattle, и очаква да стане влиятелен играч на този пазар.

„Това е дългосрочна игра. Ние смятаме, че си струва  и ако ме питате за перспективите към 2019 г., ще ви отговоря, че на ARM към този момент ще принадлежат 15% от целия сървърен пазар”, казва вицепрезидентът на AMD Девиндър Кумар, цитиран от Fudzilla.com.

AMD вече разполага с образци на Seattle, а през 2016 г. се очаква да пусне първите си чипове със собствено ARM ядро K12. Компанията има дългосрочна стратегия за сървърния ARM пазар и от следващата година ще започне да завзема дял, благодарение на новото ядро.

Сървърите на AMD обикновено имат по-привлекателно съотношение между цена и производителност. С развитието на мобилната работна среда и облачните услуги нуждата от енергоефективни сървъри с висока плътност ще нараства. Предполага се, че много клиенти на компанията ще експериментират с новите 64-битови ARM чипове.

В момента усилията на AMD са съсредоточени върху новия сървърен процесор със собствено ядро ARMv8 K12, който се очаква да излезе през 2016 г. Тази година компанията ще предложи нова архитектура Zen, с която ще укрепва позициите си на пазара на x86 сървъри.

Коментар