Евродепутат: Мъжете трябва да станат феминисти

„Бих призовала мъжете да приемат проблемите на жените като свои. Те трябва да станат феминисти”, заяви Лиляна Родригеш (снимка: Европейски парламент)

„Бих призовала мъжете да приемат проблемите на жените като свои. Те трябва да станат феминисти”, заяви Лиляна Родригеш (снимка: Европейски парламент)

Обучението има важно значение за постигане на реално равенство на половете, смята европейският депутат Лиляна Родригеш от Португалия. В интервю за сайта на Европейски парламент тя призовава мъжете към повече загриженост по темата.

„В Европа една от всеки три жени е жертва на някакъв вид насилие. Ние също така виждаме други тревожни показатели – фактът, че жените заработват по-малко от мъжете, е огромна несправедливост. Повече жени, отколкото мъже, завършват средно и висше образование и все пак жените не заемат позиции във висшия мениджмънт”, казва Родригеш.

Тя има много критики към европейските институции. Съставът на Европейската комисия, според нея, е крещящ пример за липсата на равенство – жените еврокомисари са девет от общо 28. Институциите трябва да започнат с даването на пример, смята Родригеш.

„Образованието, а това включва и образованието от родителите, е ключов инструмент за гарантирането на равенство на половете. Важно е и обучението на учителите. Можем също така да насърчим момичетата към техническото образование и да включим повече часове по информатика и точни науки във всички училищни програми. Вече го направихме в някои училища и донесе резултати”, казва Родригеш.

Тя очаква един ден да имаме общество, в което някой е избиран на определен пост, не защото е мъж или жена, а защото има нужните качества. „Смятам, че мъжете имат ключова роля и бих ги призовала да приемат проблемите на жените като свои. Те трябва да станат феминисти”, са думите на Родригеш.

Да бъдеш феминист, според нея, не означава да смяташ, че жените са по-важни от мъжете, а да настояваш за равенство и мъжете са първите, които следва да настояват за това.

„Разбира се, има мъже, които са дискриминирани или които са жертви на домашно насилие. Те трябва да знаят, че техните права се защитават. Асоциациите, които се занимават с домашното насилие, приемат жени, мъже, баби и дядовци, деца. Въпреки всичко, научните данни показват, че жените са тези, които все още са по-слабо защитени”, завършва евродепутатът.

Коментари по темата: „Евродепутат: Мъжете трябва да станат феминисти”

добавете коментар...

  1. ;)

    Коментарите от типа “мъжете са по-добри от жените” са показател, че феминизма е ценен. Ако някой си мисли, че има как да е привилегирован по полов признак се лъже, навсякъде се търсят специалисти без значение от пола. В цивилизованите страни, каквато уж е и България, жените са образовани и дори имат по-висока квалификация ,като и завършват с по-висок успех в училища и университети. Важни са резултатите за да си ценен като личност и професионалист.

  2. върл сексист

    Хей, моме, такъм комунизъм никъде го няма, и не вярвам да стане някога. За какво равенство, и какви пет лева говориш? Няма как жена да командва мъж, освен ако не е с два чифта тестиси! Нито сте можещи колкото мъжете, нито пък имате вродено чувство за правилен технически подход (на прос език му викаме майсторлък). Само на теория не става всичко, иска се и практика, а то и теорията ви е толкова теория. Като ви дойде цикъла, и всичко се изцикля. Насила с квотите ще пропаднат сума ти икономики. В скандинавието квотите не проработиха. Просто няма желаещи жени в точните науки и техническите специалности да ги запълнят, защото си знаят насраните гащи. Женският пол като цяло е некадърен, и с намесата си във всички сфери на живота само ще спъва или забавя техническия прогрес. При квотите мъжете ще ви носят на гърба си, но и това ще е до време. Природата ви е определила като по малко можещ (нисш пол). Може да растете, но само на ханш и на задник, не и на мозък. Няма как да сте равностойни с мъжете, а всички простотии дето говорят и прокламират феминизма, ще са до време. Все някога на мъжете ще им писне, от женски простотии, и ще решат проблема генерално. Където е силата, там е и правдата, а вие си знаете колко сте силни. Ще ви остане мечтата като утеха, че в някои семейства, жената упражнямала домашно насилие над мъжа.

  3. Кастрато

    Жените искат “равенство” най-вече когато става въпрос за шефски и началнически длъжности понеже не били равнопоставени те си искат 100% женска окупация в ръководствата на всикчки организация така според тях е много справедливо и равнопоставено

    Също така е отлчино оправдание кагато например кандидатката е некадърна за длъжността – да опищи по всички медии, че проблема не е в некадърност, а това че била жена и трябва само заради това да и дадат работа и то с повече пари защото е жена и само на жените им трябват повече пари – така е справедливо и равнопоставено според жеската логика.

    И много ясно че няма да се натиска за шофьорки и зидаро-мазачки.

  4. Anonymous

    Феминизмът е комплексарщина а не равнопоставеност.

  5. цирк

    Женска солидарност. Жените се подкрепят едни други, а мъжете се конкурират, за това има такива интервюта. Много ми е интересно, как ще се живее в свят без конкуренция, ако не дай боже, жените надделеят.

  6. ...да почват да раждат викам

    Значи равенство на половете означава ,че трябва да назначиш жена ,само защото е такава, а не заради личните и качества?Просто за да спазиш квотата. Ами ако си строителен предприемач и търсиш примерно зидаро-мазачи ,трябва да търсиш 50% да са жени, така ли? Дали могат да издържат на натоварването? Дали ще ти работят колкото мъжете? Едва ли! Щом стане дума за равенство веднага ти заговарят за “позиции във висшия мениджмънт”? Що не помислят да протестират за “неравенството” сред зидаро-мазачите, а? Работата май е ….”стани да седна”!
    Няма такова нещо като равенство! Половете са различни и силните и слабите им страни са различни. Идиотско е да искаш пълно равенство в всичко. Особенно ако вярваш в силата на “пазара”.

  7. Кастро

    Преведено искат да кажат, че трябва мъжете да бъдат скопени кастрати. 🙂

  8. алоо

    Каква новина…какви технологии…Шефката ли ви накара да я публикувате?

Коментар