Гласов асистент Cortana скоро за Android и iOS

Версии на Cortana за Android и iOS ще излязат до края на годината

Версии на Cortana за Android и iOS ще излязат до края на годината

Microsoft планира да пусне версии на гласовия асистент Cortana за мобилни устройства под управление на операционни системи Android и iOS, предаде Ройтерс, позовавайки се на осведомени източници.

В момента Cortana е достъпен за потребителите на устройства с Windows Phone. Приложението използва структурирани данни от услуги като Bing и Foursquare, за да предложи на потребителите помощна информация и да им напомня за срещи.

Сortana ще бъде интегриран и в новата операционна система Windows 10. Тъй като повечето потребители на Windows компютри притежават мобилни устройства с Android или iOS, интересът на Microsoft към тези платформи е напълно разбираем.

След интеграцията в Windows 10 гласовият помощник Cortana ще излезе като самостоятелно приложение за Android и iOS, конкурирайки Google Now и Siri на Apple. Очаква се софтуерът да се появи късно през есента или в края на годината.

Освен това Microsoft ще разшири функционалността на Cortana, като се възползва от технологиите за изкуствен интелект, разработвани в рамките на проекта Einstein. В частност, Cortana ще се научи да разбира електронна кореспонденция.

Коментар