YouTube добави панорамно видео

Панорамните видео клипове могат да се записват със сферични камери

Панорамните видео клипове могат да се записват със сферични камери

Обещаната от Google функция за панорамно поточно видео вече е налична в YouTube. Потребителите могат да качват и гледат клипове, заснети с 360-градусов зрителен ъгъл.

Гледането на панорамно видео е възможно на мобилни Android устройства с помощта на YouTube приложение. При завъртане на смартфона или таблета в различни посоки се променя зрителният ъгъл и потребителят вижда какво се случва около оператора по време на снимките.

Потребителите на РС пък могат да се възползват от възможностите на браузъра Chrome, променяйки зрителния ъгъл с помощта на мишката, но ефектът е по-слаб отколкото при мобилните устройства. Google обещава в близко време да предложи същата функционалност и за потребителите на iPhone и iPad.

Интернет компанията си сътрудничи с експерти от индустрията, за да улесни процеса на създаване и качване на панорамни видео клипове в YouTube. В момента подобни клипове могат да се записват със сферични камери като 360cam на Giroptic, Allie на IC Real Tech, SP360 на Kodak и Theta на Ricoh.

Необходимата техническа информация и скрипт за добавяне на метаданни са публикувани в github. В бъдеще процесът на създаване на панорамно видео ще бъде опростен и автоматизиран, уверява Google.

Коментар