Пазарът на таблети с ръст и през тази година

Двуцифренията ръст на пазара за таблети вече е в историята, но тези устройства продължават да се продават в завидни обеми

Двуцифреният ръст на пазара за таблети вече е в историята, но тези устройства продължават да се продават в завидни обеми

Прогнозите за пазара на таблети непрекъснато се понижават. Преди няколко месеца IDC коригира очакванията си за ръст през 2014 г. от 12,1 на 6,5%. Според нова прогноза на анализаторската компания, през настоящата година ръст на пазара за таблети ще забави темпо до 2,1%.

Очаква се обемът на продажбите да достигне 234,5 милиона броя през 2015 г. IDC прогнозира слаб ръст на пазара за таблети и в следващите години.

Лидер сред операционните системи за таблети е Android. Платформата на Google е инсталирана на 67,3% от всички устройства, пуснати през 2014 г., а през настоящата година делът й ще се запази и дори леко ще нарасне до 67,4%.

Епълската iOS, която в първите години на таблетите беше номер едно, отстъпи до 27,6% към края на 2014 г. Анализаторите очакват делът на iOS да са съкрати до 25,6% през настоящата година.

На трето място е Windows, която през миналата година беше инсталирана на 5,1% от всички продадени таблети. През тази година делът на Windows ще нарасне до 7,0%.

В по-далечна перспектива, към 2019 г. операционната система Android ще има 62,9% дял, следвана от iOS с 23,0% и Windows с 14,1%. Обемът на продажбите на таблети ще достигне 269,4 млн. броя, съгласно прогнозата на IDC.

Коментар