Apple пусна медицински API с отворен код

Изследванията в естествена за човека среда могат да дадат по-обективна картина за заболяванията, отколкото в лабораторни условия

Изследванията в естествена за човека среда могат да дадат по-обективна картина за заболяванията, отколкото в лабораторни условия

Apple пусна приложен програмен интерфейс (API) с отворен код ResearchKit, който допълва HealthKit. Новият API позволява на разработчиците да създават приложения за медицински изследвания.

Подобни приложения ще елиминират нуждата от постоянни посещения на пациентите в изследователски центрове за изпълнение на задания и попълване на анкети. Изследванията в естествени условия могат да дадат по-обективна картина, отколкото лабораторните изследвания.

Приложенията, написани с помощта на ResearchKit, имат потенциал да заменят скъпоструващо оборудване за изследвания. В онлайн магазина App Store вече са налични приложения за изследване на болести като астма, Паркинсон, диабет, рак на гърдата и сърдечно-съдови заболявания.

ResearchKit е разработен съвместно от Apple и специалисти от медицински институти и фондации. Предполага се, че изследванията в естествената за човека среда дават по-ясна връзка между симптомите на заболяването и начина на живот, вкл. ежедневни дейности, физическо натоварване, хранене и др.

Коментар