Европейски компании ще налагат гъвкава електроника

Няколко европейски компании се обединиха в консорциум, който ще налага на пазара гъвкавата електроника. В ядрото на новата бизнес организация PING са компаниите Cartamundi, Van Genechten Packaging, PragmatIC, Smartrac и TNO, наред с белгийския изследователски институт Imec.

Абревиатурата PING идва от „Printed Intelligent NFC Game cards and packaging”, или печатни карти за игри и опаковки с NFC предаватели и микроконтролери. Очевидно, консорциумът планира да направи умна типографската технология за отпечатване на продукти в неограничени количества.

Става въпрос за стикери, продукти за игри, опаковки и други материали, които ще позволят на хората да взаимодействат по нов начин с окръжаващата среда, съобщи EDN Asia.

PING планира в близките три години да разработи стандарти за масово производство на печатни продукти с вградена електроника. Като базов материал ще се използват хартия, картон или пластмаса. Предвиждат се също технологии за безжично предаване на данни и безжично захранване.

За радиоидентификация ще се използват утвърдени стандарти като NFC и RFID, а четенето на данните ще става от обикновени смартфони и таблети. Проектът предвижда вграждане в отпечатаните продукти на всевъзможни датчици, екрани и говорители.

С разработката на гъвкава електроника ще се заемат Imec и TNO, а компанията PragmatIC ще пренесе технологиите от лабораторията в производството. Smartrac ще адаптира антените към печатната продукция и към гъвкавата електроника. Последното звено в процеса – пускането на печатни продукти с гъвкава електроника – се възлага на Cartamundi и Van Genechten Packaging.

Коментар