Най-висок ръст при кредитите за лечение и образование

tbi_credit

Най-голям ръст с над 20% в сравнение с миналата година се наблюдава при кредитите за лечение и образование

Все по-често българите теглят кредити за лечение и образование, сочи проучване на TBI Bank за изминалата година. Броят на кредитите за почивка или екскурзия пък се изравнява с тези за ремонт на колата, е друг от анкетата сред клиенти на банката.

Най-голям ръст с над 20% в сравнение с миналата година се наблюдава при кредитите за лечение  и образование. Най-често финансираните начинания в областта на лечението са стоматологични услуги,  процедури инвитро, пластични операции, съхранение на стволови клетки и др.

Все още най-голям брой от кредитополучателите – 54% ползват средствата за ремонт и обзавеждане на дома. На второ място заедно с покупката или ремонта на автомобила се нареждат почивките и екскурзиите – при 11% от потребителите.

За образование теглят средства 9% от потребителите, а 6% използват средствата, за да си помогнат до получаване на заплата. Не малък процент от кредитите – 5% се използват за финансиране на любимото хоби – екипировка за сърф, парапланер, сноуборд, ски и др.

Сред по-рядко споменаваните причини за теглене на кредит са абитуриентските балове, подарък за внуче, плащане на парно и други натрупани сметки.

„Това, което беше екзотика в кредитите до преди 3 години, вече е стандартна практика. Наблюдава се освобождаване на хората и кредитиране на все по-разнородни начинания, голяма част от които свързани с качеството на живот, а не с покупки от първа необходимост”, коментира Петър Петров, ръководител на отдел „Риск и събираемост продажби на дребно” в TBI Bank.

Когато взимат решение за кредит, водещи за потребителите са нивата и отстъпките от лихвения процент, но все повече и бързината на одобрение. При банковите институции сроковете за одобрение при някои продукти са сведени до 30 минути. Над 30% от кредитополучателите вече се интересуват и от моментни награди и томболи, включени в офертата за кредит.

Коментар