Китай пуска първия в света трамвай с водород

Първият в света трамвай с водородни клетки има капацитет от 380 пътници (снимка: Xinhua)

Първият в света трамвай с водородни клетки има капацитет от 380 пътници (снимка: Xinhua)

Китайската компания Sifang произведе първия в света трамвай с водородни горивни клетки. Иновативното превозно средство вече слезе от конвейера в завода на Sifang в Кингдао, провинция Шандонг, предадоха местните информационни агенции.

Трамваят има капацитет от 380 пътници, като седящите места са 60. Проектиран е с много ниска платформа – 37,8 см от релсите, за да улесни качването и слизането на пътниците.

Според информациите в китайски медии, с едно водородно зареждане трамваят може да измине 100 километра при средна скорост 70 км/ч. Зареждането отнема само три минути.

Средната дължина на една трамвайна линия в Китай е 15 км. Това означава, че с едно зареждане водородният трамвай ще прави три курса (отиване и връщане) по линията.

Водородните горивни клетки са нов, екологичен източник на енергия, който вече намира приложение в автомобилите. Китай първи в света започва да налага технологията и в релсовия транспорт.

Проекти за обществен транспорт, задвижван с водородно гориво, развиват и други страни. Така например, във Венеция, Италия има план за пускане на речни автобуси (известни още „вапорето”) с водород.

Водороден хибрид на трамвай и автобус AutoTram проектира и Институтът по транспорт и инфраструктурни системи Фраунхофер в Германия. Машината развива скорост до 60 км/ч, а елементите за зареждане се намират на покрива й.

Коментар