Amazon започва да тества дронове в САЩ

Доставките на стоки с дронове ще се извършват само през деня и встрани от полетите на пилотируеми самолети

Доставките на стоки с дронове ще се извършват само през деня и встрани от полетите на пилотируеми самолети

Интернет търговецът Amazon получи експериментален сертификат за изпитания на дронове на територията на САЩ. Разрешителното е издадено от Федералната служба за гражданска авиация (FAA) и открива пътя пред компанията за доставка на стоки с помощта на безпилотни летателни апарати (дроновe).

Amazon заяви услугата Prime Air за доставка на стоки с дронове още през 2013 г., но дори рекламният клип трябваше да бъде заснет извън пределите на САЩ, заради риска от глоба за нарушаване на правилата от FAA. Нещо повече, бюрократичните спънки, свързани с промяна на правилата на FAA, подтикнаха компанията да разглежда варианти за пускане на услугата извън САЩ.

Миналия месец FAA публикува нови изисквания за безпилотните комерсиални летателни апарати. Съгласно тях, дроновете на Amazon трябва постоянно да се намират в зоната на видимост на оператора, който пък трябва да има сертификат за пилотиране на частен летателен апарат, както и медицински сертификат, съобщи CNET.

Доставките с дронове могат да се извършват само през деня и встрани от полетите на пилотируеми самолети. Теглото на дрона не трябва да превишава 25 кг, височината на полета – 152 м, а скоростта – 161 км/ч. В частност, сертификатът на Amazon, издаден от FAA, ограничава височината на полетите до 123 метра.

В допълнение, Amazon трябва ежемесечно да дава отчет във FAA за броя на полетите и времето, изразходвано за управление на дроновете. Изисква се също информация за всички случаи на повреди, сривове в софтуера, отклонение от инструкциите на диспечера и загубата на връзка с дроновете.

Коментари по темата: „Amazon започва да тества дронове в САЩ”

добавете коментар...

  1. алабала

    Ако тази простотия падне върху куче или котка какво ще стане? Къде са природозащитните организации?

  2. Иван

    Докато каца в двора или градината без да иска дрона може да снима хората през прозорците в най-неподходящите моменти.

Коментар